Search
Close this search box.

Čebele so se vrnile na Uršljo goro v najvišje ležeči slovenski čebelnjak

Če se boste v poletnih dneh podali na Uršljo goro, boste lahko poleg vseh lepot, ki jih ponuja narava, opazovali tudi čebele.

Lansko leto so namreč čebelarji na 1699 metrov visoki Uršlji gori postavili najvišje ležeči slovenski čebelnjak, ki so ga lani v sklopu svetovnega dneva čebel tudi uradno otvorili in blagoslovili. Botra čebelnjaka je postala županja Črne na Koroškem mag. Romana Lesjak. V njem pa so čebele preživele že tudi prvo poletje, nakar so jih jeseni prestavili v dolino, v ponedeljek, 17. junija, pa so jih ponovno preselili nazaj na goro, kjer bodo do jeseni oziroma dokler bo paša.

Tako slovesno je bilo na Uršlji gori lani, ob uradni otvoritvi in blagoslovu čebelnjaka.

Tako sta dva panja kranjskih čebel lansko poletje prvič stala v bližini Doma na Uršlji gori. Čebelarji pa so dnevni donos, v obeh panjih z mladimi čebeljimi družinami, spremljali kar po spletu, saj sta le ta opremljena z elektronsko tehtnico in tako bo, po besedah predstavnika koroških čebelarjev, Rudija Vogla, tudi letos.

Vogel je ob tem še povedal, da so čebele zimo dobro prestale, se v tem času, ko so bile v dolini tudi okrepile, da so zdrave in da zanje, poleg koroških čebelarjev, vestno skrbi tudi njihova bora, mag. Romana Lesjak. »V ponedeljek zvečer smo čebele odpeljali nazaj na Uršljo goro, kjer bodo do jeseni, morda celo čez zimo, bomo videli, kako bo z vremenom. Čebelarji jih bomo v tem času redno spremljali tudi z obiskom pri čebelnjaku ter izvajali redne kontrole, če bodo imele dovolj paše, če bodo zdrave …«

Vogel je še omenil, da bo v poletnih mesecih organiziran tudi vse slovenski pohod čebelarjev na Uršljo goro, z ogledom čebelnjaka. Na vprašanje koliko medu pričakujejo, da bodo natočili letos, je dejal: »Lani je bilo nekaj kozarcev medu, ki smo jih porabili za promocijske namene. Letos pričakujemo boljšo letino, saj sta čebelji družini močnejši, čebele so bolj razvite, vendar je vse odvisno od vremena in kaj bo mati narava dala čebelam.«

Dogodki