Čebelarsko društvo Ravne skupaj s partnerji sadili medovite rastline (FOTO)

Minuli vikend je Čebelarsko društvo Ravne skupaj s partnerji sadilo medovite rastline, saj naš planet potrebuje sajenje medovitih dreves za ohranjanje okolja, za ohranjanje opraševalcev in s tem posledično za preživetje opraševalcev in s tem zagotavljanje opraševalnega servisa za pridelavo 70 % hrane.

Slovenski čebelarji se zelo dobro zavedajo pomembnosti ohranjanja čistega in zdravega okolja, saj že vsaka najmanjša sprememba v njem lahko zelo hitro vpliva na naravo, kar med prvimi občutijo naše čebele in ostali opraševalci. Zaradi tega se je Čebelarska zveza Slovenije (ČZS) odločila, da naredi odločnejši korak in prevzame pobudo za zmanjševanje negativnega vpliva na okolje zaradi toplogrednih plinov, za katere smo vsi odgovorni. Čebelarji že dolga leta spodbujajo sajenje medovitih rastlin preko sodelovanja z občinami. Številne občine so podprle predlog ČZS in ob rojstvu otrok podarjajo staršem medovita drevesa, prav tako pa so vse občine prosili, da svoje parkovne površine pokosijo, ko rože odcvetijo. Želijo, da naše prihodnje generacije prav tako užijejo vse lepote, ki nam jih nudi Zemlja, zato začenjajo s projektom »Dan sajenja medovitih rastlin«. Čebelarji gredo odločno od besed k dejanjem!

Čebelarsko društvo Ravne je tako minuli vikend skupaj s partnerji, med njimi je tudi Mladinski svet Ravne na Koroškem, posadili preostale medovite rastline, naredili spomladanski rez na sadnem drevju in robidovju, uredili okolico ter pripravili vse potrebno za čistilno akcijo, ki bo zadnja faza letošnjih aktivnosti. “Hvala vsem za čudovito druženje. Ponosni smo na vse vas,” so zapisali na svojem Facebook profilu.

Za uspešno izvedbo projekta potrebujeJo tudi avtohtone sadike medovitih dreves (lipa, javor, kostanj, jabolka, hruška, češnja …) zato so zelo veseli, da bodo brezplačne sadike zagotovili tako Zavod za gozdove Slovenije kot številni donatorji in sponzorji.

Vir: Čebelarska zveza Slovenije in Čebelarsko društvo Ravne na Koroškem

Fotogalerija