Search
Close this search box.

Čebelarji vabijo na Dan sajenja medovitih rastlih

V soboto, 23. marca 2024, bo potekal Dan sajenja medovitih rastlin po vsej Sloveniji.
Fotografija je simbolična

”Naj v letu 2024 vsak Slovenec posadi eno sončnico in s tem bo zacvetelo 2. milijona cvetov za opraševalce”, so zapisali na spletni strani Čebelarske zveze Slovenije.

Ker se bliža ”Dan sajenja medovitih rastlin”, Čebelarska zveza Slovenije vabi vse, da se pridružite tej čudoviti akciji, ko lahko vsak izmed nas prispeva k bolj cvetoči naravi. Letošnje leto si prizadevajo, da bi vsak Slovenec posladil eno sončnico, saj bi s tem poskrbeli, da bi imele čebele in ostali dragoceni opraševalci 2 milijona cvetov, ki bi jih lahko obletavali. Takšen cilj so si zastavili na Čebelarski zvezi skupaj s partnerji in vsemi, ki cenijo pomen široke pestrosti v naravi.

V soboto, 23. marca 2024, se pridružite akciji sajenja in na svojih izbranih mestih posejte medovite rastline. Naj bodo to semena sončnic ali drugih cvetlic, ali pa posadimo katero od dišavnic in zelišč, kot so sivka, ameriški slamnik, hermelika, jesenske astre,… Čebele in ostali opraševalci bodo hvaležni za vsako cvetočo rastlino, saj si bodo lahko na cvetovih v prihodnje nabrali potrebno medičino in cvetni prah za nemoten razvoj in še naprej skrbno opravljali nalogo opraševanja sadja in zelenjave.

Čebelarski krožki, ki delujejo po celotni Sloveniji, so prejeli material za izdelavo več kot 100.000 semenskih kroglic, ki ga je v okviru projekta Skrbimo za medeno prihodnost zagotovil dolgoletni partner ČZS, podjetje HOFER. Tako bodo izdelovali semenske kroglice in spoznavali pomen sajenja medovitih rastlin, saj je ključno, da se tudi naši najmlajši zavedajo teh rastlin v naravi kot tudi pomena opraševalcev. Za dan sajenja so na Čebelarski zvezi pripravili tudi film, ki prikazuje izdelavo semenskih kroglic. Film si boste lahko ogledali na spletni strani Čebelarske zveze Slovenije.

Na Čebelarski zvezi Slovenije verjamejo, da bo “Dan sajenja medovitih rastlin” še dodatno izveden v jesenskem času, ko je obljubljena pomoč države v obliki brezplačnih sadik medovitih dreves.

Čebelarska društva, če še razmišljate o kandidiranju za sredstva iz razpisa Sofinanciranje sadik medovitih rastlin, to storite čim prej. Letošnje leto se medovite rastline distribuirajo in sadijo s kandidiranjem čebelarskih društev na omenjeni razpis. Vsako društvo lahko prejme sadike v vrednosti do 1000 evrov. Več informacij in pogojev boste našli na spletni strani ČZS, lahko pa se po informacije obrnete tudi na svetovalce javne svetovalne službe v čebelarstvu pri ČZS.

Vabljeni, da se v soboto, 23. marca 2024, pridružite vseslovenski akciji “Dan sajenja medovitih rastlin”.

Vir: Čebelarska zveza Slovenije

Dogodki

V soboto, 23. marca 2024, bo potekal Dan sajenja medovitih rastlin po vsej Sloveniji.