Search
Close this search box.

Če zaradi prekinjenega javnega prevoza ne morete v službo, ste upravičeni do polovične plače

S ponedeljkom je po vladnem odloku, katerega cilj je zajeziti širjenje novega koronavirusa, obstal tudi javni železniški in avtobusni promet. To marsikateremu delavcu povzroča velike težave, nekateri zato celo ne morejo priti na delo. Če so izpolnjeni vsi pogoji, so upravičeni do 50-odstotnega nadomestila plače.

Glede na pojasnila, ki so jih STA posredovali iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), morajo delavci, ki nimajo vozniškega dovoljenja in na delo sicer prihajajo z javnim prevozom, zdaj, ko ta ni na voljo, o zapletu pravočasno obvestiti delodajalca.

Zakon o delovnih razmerjih namreč zaposlenemu narekuje, da mora delodajalca obvestiti “o bistvenih okoliščinah, ki vplivajo ali bi lahko vplivale na izpolnjevanje njegovih delovnih obveznosti”.

“Delavcu svetujemo, da delodajalca predhodno obvesti pisno, po elektronski pošti oziroma saj po sms sporočilu, da bo imel dokazilo o pravočasnem obveščanju,” navajajo v ZSSS.

Če pogodba o zaposlitvi ne vključuje pogoja, da ima zaposleni lastno vozilo, potem ta, ko je javni prevoz prekinjen, ne krši delovnih obveznosti, če ne more na delo.

Delodajalec pa lahko takšnemu delavcu odredi delo na domu, če je to mogoče, ga pošlje na čakanje na delo (DZ bo predlog interventnega zakona, ki predvideva državno subvencioniranje tega ukrepa, potrjeval danes), ali mu prerazporedi delovni čas, denimo tako, da bo izpad ur oddelal pozneje.

Med možnostmi je tudi, da se delavec in delodajalec dogovorita o izrabi morebitnega viška ur ali dopusta. Delodajalec sicer dopusta ne sme odrejati enostransko.

Lahko pa delodajalec delavcu organizira prevoz, denimo ponj pošlje sodelavca ali taksi. To pa mora delavec nujno sprejeti.

Če ni na voljo nobena od možnosti, da delavec pride na delo in je o tem pravočasno obvestil delodajalca, mu pripada 50-odstotno nadomestilo plače zaradi višje sile. Hkrati pa to nadomestilo ne sme biti nižje od 70 odstotkov minimalne plače, še pojasnjujejo v ZSSS.

Dogodki