Search
Close this search box.

Častitljivih 90 let je praznoval Jurij Podričnik s Podvanšekove kmetije v Mežici (FOTO)

Včeraj je praznoval okrogli jubilej, častitljivih 90 let, Jurij Podričnik, po domače Podvanšekov Jurij z Loma nad Mežico. Gospod Podričnik kljub letom še vedno sodeluje pri skrbi za trto, ki je spoštljive velikosti, vse življenje pa je tudi čebelar.

Jurij Podričnik se je rodil 25. aprila 1932 leta na domači kmetiji pri Podvanšeku, kjer si je skupaj z ženo Anico Mlinar, s katero sta se poročila leta 1958, ustvaril tudi družino. Življenje na obmejni kmetiji ni bilo rožnato, ampak Jurij je z veliko pozitivne energije, delovne vneme in trdne volje uspešno krmaril tudi v časih, ko je bila med Jugoslavijo in Avstrijo neprepustna meja.

V zakonu z ženo Ano sta se njima rodila dva otroka Jurij in Martina. Danes pa je že ponosen dedek in pradedek, saj se lahko pohvali s šestimi vnuki in 12 pravnuki.

Na družinski kmetiji živi skupaj s sinovo družino in kolikor mu zdravje dopušča, še vedno poprime za kakšno delo. Predvsem skrbi za trto izabelo, ki glede na debelino kordona spada med najdebelejše trte v Sloveniji. Način reza in skrb zanjo ter veselje do čebelarstva pa je že prenesel tudi na mlajše rodove. Prav tako številne nasvete s področja kmetijstva, ki jih s pridom uporablja snaha Milka, poznana tudi kot kmetica leta 2014.

Jurij, ki je okrogli jubilej v družbi domačih in sorodnikov praznoval v nedeljo, pravi, da je recept za dolgo in zdravo življenje, dan brez stresa. Sam zelo rad uživa v naravi, skrbi poskuša dati na stran, sprošča pa ga tudi brenčanje čebel.

Pri tem naj še omenimo, da so posebnost Podvanšekove domačije tudi narcise, ki so se razrasle v sadovnjaku, sredi katerih so slavljencu ravno na njegov rojstni dan zapele tudi članice pevskega zbora DK Mežiške doline Vesele kmetice, katerega ustanoviteljica je bila pred več kot 20 leti Jurijeva hči Martina.

Gospodu Podričniku ob njegovem jubileju želimo še veliko zdravja in veselja v družbi njegovih najdražjih.

FOTOGALERIJA

Dogodki