Carotta: Vsako sproščanje ukrepov ima povratni val kot bumerang, porast je posledica tako sproščanja kot novih različic virusa

Vsako sproščanje ukrepov ima povratni val kot bumerang, porast je posledica tako sproščanja kot novih različic virusa, je na novirnarski konferenci izpostavil koordinator za covid bolniške postelje pri ministrstvu za zdravje Robert Carotta. Pri vprašanju kaj bi bilo najbolj optimalno, kar bi lahko naredili je izpostavil tri možnosti.
ExKCOftXIAEBB2j

V bolnišnicah se je februarja in marca že povečala obravnava necovidnih bolnikov, po 13. marcu pa je število covidnih bolnikov spet začelo naraščati, že v petek so zato aktivirali 2. fazo in vse bolnišnice so spet covidne, vse morajo nazaj dvigniti svojo covidno posteljno kapaciteto. “Na žalost moram reči, da je tudi v bolnišnicah tretji val,” je pojasnil Carotta.

Preberite še: Carotta: Zaradi slabšanja epidemiološkega stanja so vse bolnišnice spet covidne bolnišnice

Ob tem dejal, da je sproščanje ukrepov za zajezitev covida-19 “trenutno eno najbolj delikatnih tem”. Povedal je, da ima vsako sproščanje “povratni val, tako kot bumerang”. Koordinator je ob tem omenil, da je v zadnjih 14 dneh možno opaziti porast okužb. Ta porast je odraz tako sproščanja ukrepov kot tudi novih različic virusa. Možnosti kako izpeljati Slovenijo iz trenutne situacije je veliko, idej je še več, je dejal in dodal, da upa, da bomo ubrali pravo pot.

Po njegovem mnenju imamo tri možnosti. Prva možnost je po njegovih besedah “totalni lockdown”, kar pomeni, “da virus, po treh tednih, če se vsi držimo ukrepov, izgine in normalno živimo naprej.” Kot drugo možnost je izpostavil, da ostane tako kot je: “sproščamo, zapiramo, sproščamo, zapiramo in nekako preživimo”. Tretja možnost pa je zaprtje mej, za katero je Carotta mnenja, da smo že prepozni, saj so novi sevi že prisotni. “Sprostimo javno življenej in se prekužimo, prebolimo, bolnišnice podelajo svoje covid paciente in potem tudi lahko normalno živimo vsi skupaj,” je dejal.

Carotta je za zaključek dodal: “Kje je pa zdaj ta prava pot, pa jaz mislim, da nisem pravi naslov.”

Po včerajšnjem sestanku vladne strokovne skupine za covid-19 še ni popolnoma jasno, kakšne ukrepe bi lahko jutri sprejela vlada. Po neuradnih informacijah MMC RTV Slo ne bo predlagala ne sproščanj ne zaostrovanj. Po ocenah Instituta Jožefa Stefana se bližamo rdeči fazi, ki naj bi jo dosegli že približno čez en teden, na začetku aprila, so zapisali. Po neuradnih informacijah naj bi skupina vladi predlagala, da šole še naprej ostanejo odprte, lahko pa bi zaostrili ukrepe na drugih področjih, so še dodali.

Preberi še:  Predstavniki AMZS obiskali Dravograd, kjer so prvi v Sloveniji začeli z izvajanjem novega projekta (FOTO)

VIR: Vlada RS, MMC RTV SLO

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.