Čakš Jagrova: Vzpostavljen bo portal, na katerem bodo vsi s potrjeno okužbo lahko aktivirali kodo za aplikacijo #Ostanizdrav

Epidemiologi ob velikem številu vsakodnevno potrjenih novih primerov okužb z novim koronavirusom vseh, ki jim je okužba potrjena, ne bodo uspeli poklicati, zato so pripravili navodila. Delovati pa bo začel tudi poseben portal, kjer bodo osebe s potrjeno okužba dobile kodo za aktivacijo v aplikaciji Ostani zdrav.
FOTO: Pixabay

Kot je na današnji vladni novinarski konferenci dejala namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nuška Čakš Jager, epidemiologi prosijo za razumevanje, ker ob tako velikem številu vsakodnevno potrjenih primerov vsakogar verjetno ne bodo uspeli priklicati.

Bodo pa poskušali vsaj tiste rizične, tudi zato, da morda zaznajo koga, ki je v zdravstveni stiski, pa sam sebi v tem primeru niti ne zna pomagati, je dejala Čakš Jagrova in napovedala, da bo še vedno velik poudarek tudi na sodelovanju regijskih epidemiologov z domovih starejših občanov.

Za tiste, ki jih ne bodo uspeli poklicati, pa so pripravili navodila oz. informacije, kako ravnati, če jim je bila potrjena okužba, oziroma so bili v stiku z nekom, ki je okužen. Navodila so dostopna tako na spletni strani NIJZ, v kratkem pa jih bodo začeli deliti tudi na vseh vstopnih mestih, kamor bodo ljudje prišli na odvzem brisa.

Tako bodo te dokumente dobili že vnaprej in v primeru, da bo njihov test pozitiven, bodo imeli informacijo, kako ravnati. Tekom dneva bo aktiviran tudi portal, kjer bodo osebe po prejemu obvestila o potrjeni okužbi lahko dobile kodo za aktivacijo v aplikaciji #Ostanizdrav.

Izolacija se konča po desetih dneh, če posameznik v zadnjih 48 urah nima več simptomov. Če še ima simptome ali je njegovo zdravstveno stanje težje, jo osebni zdravnik podaljša. “Vaš osebni zdravnik je tisti, ki vas bo spremljal, ki vam bo odprl bolniško odsotnost, ki vas bo tudi po strokovni doktrini vodil, koliko časa ste v tej izolaciji,” je pojasnila. Še enkrat pa je poudarila, naj ljudje takoj, ko opazijo poslabšanje zdravstvenega stanja, pokličejo svojega osebnega zdravnika ali pokličejo na številko 112, če je stanje res nujno.

V navodilih za tiste, ki so bili v stiku z okuženim, po njenih besedah priporočajo, kako preprečevati širjenje okužb, hkrati pa opredeljujejo, kdo je visoko rizičen stik, da bi ljudje lahko presodili, kdo se mora popolnoma izolirati oz. biti v karanteni, in v katerih primerih naj se s pozornostjo, uporabo zaščitne opreme, razdaljo zagotovi, da bodo stvari tekle normalno. Kot tretji dokument je omenila navodilo za karanteno na domu, ki ga bodo dobili vsi, ki jim bo zaradi visoko rizičnega stika odrejena karantena.

Tekom dneva bo aktiviran tudi portal, kjer bodo osebe po prejemu obvestila o potrjeni okužbi lahko dobile kodo za aktivacijo v aplikaciji #Ostanizdrav.

Sicer pa Čakš Jagrova ob spremenjenem načinu testiranja meni, da bi bilo verjetno smiselno, da bi svojo kodo dobili tudi tisti, ki imajo okuženega v družini in tudi sami simptome, značilne za covid-19, ter bi zanje zdravnik na podlagi epidemiološke situacije ocenil, da so zelo verjetno okuženi.

Kot je dejala Čakš Jagrova, drugi val epidemije kaže “zelo neprijetno sliko”. Podoben trend rasti števila okužb pa beležijo v vseh evropskih državah, tudi na Švedskem.

V Sloveniji je število aktivni primerov že v torek preseglo 18.000. Med statističnimi regijami je najbolj prizadeta gorenjska, ob njej pa še koroška in osrednjeslovenska. Še vedno beležijo velik porast okužb predvsem v starostni skupni od 35 do 44 let. Kot v ostali populaciji pa raste tudi število potrjenih primerov med zdravstvenimi delavci.

Kar zadeva šole, je bilo pred začetkom počitnic največji delež okuženih v starostni skupini med 15 in 18 letom starosti. Najmlajši, torej vrtčevski otroci, pa v skupnem deležu otrok in mladostnikov predstavljajo minimalen delež, je navedla.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.