Čakš Jager: “Ne čakajte na klic preobremenjenih epidemiologov in predvsem ostanite doma, še posebej starejši.”

Vladni govorec Jelko Kacin je na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 izpostavil, da razmere v bolnišnicah ostajajo resne. Namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager pa je poudarila, da število covid-19 primerov narašča med starostniki, in sicer predvsem na račun domov za starejše občane.

Vladni govorec Jelko Kacin je dejal, da je zaradi trenutnih epidemioloških razmer, ki se prepočasi izboljšujejo, in povečevanja zasedenosti bolnišnic, še posebej intenzivnih oddelkov, vlada sprejela logično odločitev o podaljšanju epidemije v Republiki Sloveniji še za 30 dni, torej do 18. novembra. “Razglasitve oziroma podaljšanja epidemije ne gre enačiti z zaostrovanjem pogojev. Njena razglasitev je namreč status, pravni okvir, ki predstavlja podlago za ukrepanje, tudi aktivacijo civilne zaščite in drugih razpoložljivih sil, v smeri zamejevanja širjenja okužbe,” je dejal vladni govorec.

Kacin je še izpostavil, da razmere v bolnišnicah ostajajo resne. “Včeraj je bilo skupaj hospitaliziranih 1275 covid-19 pacientov, kar je 10 več kot dan poprej. Na oddelkih intenzivne nege se je zdravilo 208 pacientov. Skupaj je bilo iz vseh bolnišnic odpuščenih 92 oseb. Včeraj je preminilo 45 oseb,” je pojasnil.

Včeraj je bilo ob opravljenih 5326 testiranjih potrjenih 1388 okužb. Delež pozitivnih testov je včeraj znašal 26 %.

Čakš Jager je uvodoma izpostavila, da je epidemiološka situacija v svetu takšna, da prikazuje porast števila primerov. V Evropi nekatere države beležijo porast, nekatere pa so že v fazi upadanja števila pozitivnih primerov. “V Evropi imajo višjo 14-dnevno kumulativno incidenco na 100.000 prebivalcev kot v Sloveniji na Češkem, v Avstriji in Luksemburgu. Višjo incidenco smrti pa na Češkem, v Belgiji in na Madžarskem,” je pojasnila.

V Sloveniji se delež pozitivnih testov med dnevno opravljenimi PCR testi vseskozi giblje okrog 26% je pojasnila in dodala, da imata še vedno največ okuženih Pomurska in Gorenjska regija, ostale regije beležijo minimalne upade ali povečanja okužb. Čakš Jager je še izpostavila, da število covid-19 primerov narašča med starostniki, in sicer predvsem na račun domov za starejše občane. “V DSO smo imeli do 4.10. 242 okužb, do 15.11. pa že 4802 okužbi,” je pojasnila. Dodala je še, da je bilo med šolarji največ okužb med srednješolci, medtem ko vrtčevski otroci predstavljajo zelo majhen delež.

Čakš Jagr je pozvala je k naložitvi TAN kode vseh okuženih v aplikacijo OstaniZdrav. “Ne čakajte na klic preobremenjenih epidemiologov in predvsem ostanite doma, še posebej starejši.”

Na novinarsko vprašanje kje je največji viri okužb je Čakš Jager odgovorila, da je virus prisoten povsod, virus se širi. “Težko je reči, imamo podatke, kje se zadržujejo, kakšni so posamezni skupki. Virus je prisoten tako v populaciji, tako v službah, tako v domovih starostnikov. Kje je okužb največ … ta trenutek ni definirano v detajle,” je dejala.