Search
Close this search box.

Čakš Jager: Največ novih primerov je med mlajšimi, v starostni kategoriji od 25 do 34 let

Namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager je na današnji novinarski konferenci glede aktualnega stanja o bolezni covid-19 predstavila razmere po svetu in pri nas.

Čakš Jager je uvodoma dejala, da “v svetu ni nič kaj drastično ali posebno novega., še vedno beležimo povečano število pozitivnih primerov kot tudi primerov smrti. Številka se vsak teden veča, tudi razmerje med posameznimi celinami je ves čas enako.”

FOTO: Vlada RS

Evropa in Severna Amerika sta tisti dve celini, ki predstavljata največji delež primerov v svetu, je pojasnila Čakš Jager in dodala, da je delež lahko tudi drugje večji, saj gre za različne sisteme spremljanja in poročanja. “Pa vendar je pomembno, da vemo, da sta Evropa in Severna Amerika tisti dve točki, ki predstavljata kar precejšen delež pozitivnih primerov v svetu,” je dodala.

FOTO: Vlada RS

Po besedah namestnice je večina držav EU v času božičnih in novoletnih praznikov beležila dokaj stabilne ali padajoče deležnike pozitivnih primerov na 100.000 prebivalcev. Beležili so tudi precej stabilen sprejem in zasedenost bolnišnic ter intenzivnih oddelkov. “Pa vendar je obarvanost in tista koprena o kateri govorimo vsak teden, nekako vztraja nad celotno Evropo.” Pozitiven trend v Evropi se je njenih besedah obrnil navzgor, tako, da v zadnjem tednu v primerjavi s predprejšnjim tednom beležimo ponovno 1,3% porast števila primerov v Evropi.

Kot je pojasnila Čakš Jager je Svet EU oktobra lani sprejel priporočila o usklajenem poročanju, tako, da vsaka država vsak torek poroča po dogovorjenih kazalnikih, kaj se v posamezni državi dogaja. Po pojasnilih namestnice gre na prikazanem grafu za kombinirane kazalnike, ki zajemajo 14-dnevno število potrjenih primerov in stopnjo pozitivnih primerov. Kombinacija teh dveh kazalnikov kaže na to kakšno je stanje.

FOTO: Vlada RS
FOTO: Vlada RS

Delež med oskrbovanci DSO in med ostalo populacijo je po besedah Čakš Jager približno konstanten. “Res je, da smo v zadnjih parih dneh zabeležili nekoliko večje število primerov v DSO, glede na delež celotne populacije.” Število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev po spolu in starosti, po njenih navedbah kaže, da sliko “druženja in gibanja mlajše populacije.” Največ novih primerov je med mlajšimi, v starostni kategoriji od 25 do 34 let.

Slovenija spada med tiste države, kjer se je stanje po praznikih poslabšalo, je med drugim dejala Čakš Jager, po njenih navedbah so zaznali tudi več navedb o okužb v skupnem gospodinjstvu, povečujejo se tudi zasebna druženja ter primeri, ko ljudje ne vedo, kje so se okužili. Zato je ponovno opozorila na pravilno uporabo maske in upoštevanje ostalih ukrepov.

Dogodki

Namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager je na današnji novinarski konferenci glede aktualnega stanja o bolezni covid-19 predstavila razmere po svetu in pri nas.