Search
Close this search box.

Čaka nas pester teden na političnem prizorišču

Pred spomladanskimi volitvami se krepi dinamika na političnem prizorišču. Vladna koalicija bo v petek z DeSUS in SNS usklajevala ključne projekte do konca mandata. Možnosti zavezništev bodo preverjali SD in Robert Golob, ugiba se tudi o več strankarskih prestopih. O možnosti nastopa na volitvah se bodo že v ponedeljek pogovarjali nepovezani župani.

V petek se bodo na Brdu pri Kranju sestali poslanci koalicije, kamor pa je predsednik vlade Janez Janša povabil tudi opozicijski DeSUS in SNS ter predstavnika narodnih skupnosti, ki v parlamentu sicer večinoma podpirajo predloge koalicije. Na sestanek so poleg predsednikov koalicijskih strank Mateja Tonina in Zdravka Počivalška vabljeni tudi ministri za zdravje Janez Poklukar, za finance Andrej Šircelj, za izobraževanje Simona Kustec, za okolje Andrej Vizjak, za infrastrukturo Jernej Vrtovec, za delo Janez Cigler Kralj ter za kohezijo Zvone Černač. Predmet sestanka bodo pomembni projekti, ki jih želijo izpeljati še pred koncem mandata – med temi naj bi bili tudi zakon o dohodnini, zakon o javnem naročanju v zdravstvu, zakon o investicijah v vzgoji in izobraževanju ter ustanovitev demografskega sklada.

V poslanski skupini DeSUS so sicer za TVS že povedali, da se sestanka ne bodo udeležili, saj da so poslanci opozicije, medtem pa je prvak SNS Zmago Jelinčič potrdil, da se bo vabilu premierja odzval.

Na strankarskem parketu vedno bolj živahno, največ ugibanj okoli Goloba

Medtem ko vladna koalicija končuje mandat, pa se opozicija in novi akterji na političnem prizorišču že povsem posvečajo prihajajočim volitvam. Predvidoma že prihodnji teden naj bi se sestali predstavniki SD in nekdanji direktor Gen-I Robert Golob. Na obeh straneh glede podrobnosti sestanka sicer ostajajo skrivnostni. Druge stranke KUL za zdaj sestanka z njim nimajo dogovorjenega.

Z Golobom je sicer povezanih tudi največ ugibanj in neuradnih informacij, ki krožijo po medijih. Sam za zdaj zadev ne komentira, za STA je navedel le, da sestanki potekajo ves čas in da bo več znanega predvidoma do konca meseca. Bo pa gibanje Bodi sprememba, ki je nastalo okoli Goloba, v četrtek v Mariboru organiziralo drugo javno tribuno z naslovom V kakšni državi želimo živeti? Nanjo so sprva vabili tudi predsednika Demosove vlade in nekdanjega evropskega poslanca NSi Lojzeta Peterleta, a se je ta ne bo udeležil. Kot je pojasnil za Večer, ga v Maribor ne bo zaradi “napačnih interpretacij”.

V ponedeljek pa se bodo v kulturnem domu v Šentjurju sestali neodvisni župani s ciljem ustanoviti Klub županj in županov. Kot je za STA v sredo povedal eden od pobudnikov, kočevski župan Vladimir Prebilič, bodo vsebinsko razpravljali med drugim o (ne)skladnem regionalnem razvoju, o razkoraku med urbanim okoljem in podeželjem in vključenosti lokalne samouprave v odločitve o porabi evropskih sredstev. Govor bo tudi o statusu županov, natančneje o županskih plačah, za katere Prebilič pravi, da niso bile usklajene od leta 2008, ter prevelikem nesorazmerju med poklicnimi in nepoklicnimi župani.

Pod točko razno bodo razpravljali o političnem udejstvovanju, o tem, kakšna bo njihova vloga na prihajajočih državnozborskih in predsedniških volitvah. Pogovarjali se bodo tudi o možnosti ustanovitve svoje stranke. Vabljeni so župani, ki so na zadnjih lokalnih volitvah kandidirali in bili izvoljeni kot neodvisni kandidati, lahko pa so jih podprle posamezne stranke. Vabljenih je okrog 130 županov, ocenjuje Prebilič, ki se je pod vabilo podpisal v imenu iniciativnega odbora.

Kmalu ustanovitev Vesne in LIDE

Sicer pa bo politični parket kmalu obogaten z dvema novima političnima strankama. Ustanovni kongres zelene stranke Vesna, ki jo ustanavljata okoljevarstvenika Uroš Macerl in Urška Zgojznik, bo 5. februarja, je v petek napovedala sopredsednica ustanovnega odbora stranke v nastajanju Zgojznikova. Macerl pa je za STA dejal, da pred kongresom še “gladijo vsebino”, da postavijo dobre temelje stranki.

Zgojznikova je v petek potrdila, da hkrati z ustanavljanjem stranke že potekajo polformalni pogovori tudi z nekaterimi drugimi akterji, ki prav tako načrtujejo nastop na parlamentarnih volitvah. A na teh bo stranka Vesna nastopila samostojno, je zatrdila. Z Vesno se je namreč v tem tednu sestal Robert Golob.

Golob naj bi se pogovarjal tudi s predsednikom državnega zbora Igorjem Zorčičem, ki je za STA povedal, da so z ustanavljanjem nove stranke, ki se bo imenovala LIDE, v nizkem startu, a točnega datuma kongresa še ne more napovedati. Zorčič naj bi se pogovarjal tudi s stranko Z.dej nekdanjega strankarskega kolega iz vrst SMC Jureta Lebna.

Z Zorčičem in Golobom se pogovarja tudi predsednik DeSUS Ljubo Jasnič, ki je za N1 potrdil, da so pogovori “vsebinsko precej daleč”. Na morebitni skupni kandidatni listi pa naj bi bili po poročanju N1 tudi nepovezani poslanci, za katere pa se vedno glasneje ugiba, v kateri stranki bi lahko nadaljevali svojo politično pot.

V središču ugibanj o strankarskih prestopih poslanci DeSUS in NP ter minister Podgoršek

Nekdanji poslanec DeSUS, zdaj nepovezani poslanec Jurij Lep, naj bi iz poslanske skupine nepovezanih prestopil v LMŠ, a je svoj prestop za zdaj zamrznil. Odločitev bo, kot je povedal za STA, sprejel do konca meseca. “S svojimi koraki se bom trudil čimbolj okrepiti levosredinsko opcijo, torej KUL in ‘dodatno moč’, ki bi lahko sestavili trdno koalicijo,” je še dodal. Tako mediji že ugibajo, ali se bo namesto za LMŠ odločil za okrilje Goloba.

Enako velja tudi za še eno poslanko nepovezanih Janjo Sluga, ki so ji sprva pripisovali možnost prestopa v SAB. A je generalni sekretar stranke Jernej Pavlič v petek v izjavi za novinarje dejal, da so ji ponudili možnost vstopa v stranko, a jo je zavrnila. Če bi se Lep ali Sluga odločila za prestop v drugo obstoječo poslansko skupino, bi sicer obstoječa poslanska skupina NP razpadla.

V NSi pa naj bi prestopil kmetijski minister Jože Podgoršek, ki je bil za ministra potrjen v kvoti DeSUS, kasneje pa v vladi ostal tudi po odhodu upokojenske stranke iz koalicije. Podgorškov vstop v NSi je v petek potrdil tudi infrastrukturni minister iz NSi Jernej Vrtovec.

DeSUS naj bi zapustil tudi poslanec Branko Simonovič, za katerega se ugiba, da bo prestopil bodisi v NSi bodisi v stranko Aleksandre Pivec, Naša Dežela.

Vedno bolj se aktivira tudi civilna družba. Petkovi protestniki so že pred novim letom napovedali, da bodo kmalu razkrili ključna pričakovanja do politike in začeli terensko kampanjo po celotni Sloveniji. V ponedeljek pa bodo med drugim predstavili gibanje Gremo volit in plan kampanje prihodnjih mesecev.

Pripravila Lea Majcen

Pred spomladanskimi volitvami se krepi dinamika na političnem prizorišču. Vladna koalicija bo v petek z DeSUS in SNS usklajevala ključne projekte do konca mandata. Možnosti zavezništev bodo preverjali SD in Robert Golob, ugiba se tudi o več strankarskih prestopih. O možnosti nastopa na volitvah se bodo že v ponedeljek pogovarjali nepovezani župani.