Search
Close this search box.

Brezžični polnilci za telefone so vedno bolj “in”. Ga že imate?

Brezžično polnjenje postaja vedno bolj priljubljena in široko uporabljena alternativa žičnemu polnjenju. Tehnologija postaja tako priročna, da je le vprašanje časa, kdaj bo brezžično polnjenje postalo edini način napajanja naprav.
Fotografija je simbolična

Že ime samo pove, da lahko napolnite napravo, ne da bi jo priključili na žični vir napajanja. Preprosto položite telefon ali tablico na polnilno ploščo in samodejno začne napajati napravo. Brez žic, brez nereda in nič več prepirov, kdo bo prvi napolnil svoj telefon.


Danes je v uporabi vse več tehnologij brezžičnega polnjenja. Njihov glavni namen pa je, da se popolnoma znebimo kablov skoraj povsod – od pametnih telefonov in tablic do kuhinjskih aparatov in avtomobilov.
Ker brezžično polnjenje ponuja večjo mobilnost, je v zadnjem času pritegnilo veliko pozornosti proizvodnih industrij – zlasti industrije pametnih telefonov.

Kako deluje brezžično polnjenje?

Precej očitno je, da je pravi namen brezžičnega polnjenja odpraviti potrebo po žicah in kablih. Glavni cilj brezžične tehnologije je ponuditi večjo mobilnost in udobje. Če pametni telefon preprosto položite na posebno podlogo ali namizno ploščo, lahko potrošniki uživajo v preprostem in učinkovitem polnjenju brez težav.

Brezžično polnjenje je znano tudi kot induktivno polnjenje. V bistvu vam omogoča, da napajate katerokoli združljivo napravo, tako da jo postavite na mesto za polnjenje. Deluje z elektromagnetnimi polji, ki omogočajo prenos energije med dvema napravama.

Oddajnik je priključen na vir energije in skozi indukcijsko tuljavo ustvarja elektromagnetno polje. Ko je sprejemnik postavljen v doseg oddajnika, prejme energijo, ki se pretvori v električni tok.


Podobno je, ko s štedilnikom zavrete lonec vode. Preprosto vlečete električno energijo iz kovinske tuljave na dnu posode, da segrejete lonec, in končno vodo v notranjosti. Tehnologija brezžičnega polnjenja uporablja isti princip in uporablja indukcijsko tuljavo v polnilni ploščici za ustvarjanje energije in njeno dovajanje v baterijo pametnega telefona.

Ali obstajajo različne tehnologije brezžičnega polnjenja?

Obstaja veliko različnih vrst standardov brezžičnega polnjenja in industrija je polna konkurenčnih oblik. Vendar pa je eden najbolj priljubljenih in pogosto uporabljenih standardov brezžično polnjenje Qi.

Večina pametnih telefonov podpira standarde Qi in PMA, kar pomeni, da bodo delovali z večino razpoložljivih polnjenj na trgu. Vendar Qi hitro postaja najbolj priljubljena tehnologija brezžičnega polnjenja.

Tehnologija Qi se uporablja v blagovnih znamkah od iPhonea do Samsunga in BlackBerryja, tako da se lahko isti brezžični polnilnik uporablja za katerokoli napravo, tako kot tehnologija WiFi in Bluetooth. Qi je premagal PMA kot tržni standard, vendar starejše naprave Android morda podpirajo samo PMA.

Qi polnilniki so na voljo v različnih cenovnih razredih in so zlahka na voljo za nakup na spletu. Odlična stvar pri polnilnikih Qi je, da izgledajo elegantno in so estetsko privlačni. Večina jih je videti kot majhna ploščica, ki jo lahko pustite na vrhu namizja. Drugi polnilniki so na voljo v majhnih okroglih kompaktnih oblikah, ki jih je mogoče vgraditi v pohištvo in se lahko uporabljajo za pisarne in podjetja.

Ali je brezžično polnjenje hitrejše?

Preprost odgovor je ne. V večini primerov je brezžično polnjenje počasnejše kot priklop pametnega telefona ali tabličnega računalnika prek kabla za napajanje. Vendar pa je na trgu nekaj brezžičnih polnilnikov, ki so zasnovani tako, da zagotavljajo hitrejši čas polnjenja. Opremljeni so s sodobno zmogljivo indukcijsko tehnologijo, ki lahko v približno dveh urah popolnoma napolni baterijo pametnega telefona.

Običajno so razvrščeni po moči, pri čemer so polnilniki 5W in 10W najpogostejši. Prav tako jih je mogoče oceniti glede na izhodno jakost, z brezžičnimi polnilniki 1A pri 5V, ki so enaki standardnemu 1A kabelskemu polnilcu USB.

Bo brezžično polnjenje tudi v prihodnje priljubljeno?

Seveda! Povpraševanje potrošnikov po brezžičnih polnilnikih se bo v prihodnjem letu še povečalo. To je zato, ker vse več telefonov na trgu postaja združljivih s tehnologijo brezžičnega polnjenja ali ima vgrajene izvorne zmogljivosti za napajanje brez žic.


Tudi brezžično polnjenje v pisarnah in javnih prostorih naj bi prineslo več sprejemanja tehnologije. Prav tako lahko pričakujemo, da bodo številni drugi pripomočki postali bolj izvorno združljivi z brezžičnim polnjenjem, ponudniki pametnih telefonov pa bodo to funkcijo dodali kot obvezno v prihodnjih serijah telefonov.

Kako vem, da je brezžično polnjenje pravo zame?

Prva stvar, ki jo morate storiti, je preveriti, ali je vaš pametni telefon združljiv z brezžičnim polnjenjem. Če želite biti v koraku z najnovejšimi pripomočki in ste pred kratkim kupili nov telefon, je verjetno, da je vaš pametni telefon že izvorno opremljen z brezžičnim polnjenjem.


Če vas kabli ovirajo pri delu in se morate veliko premikati po domu ali pisarni, je razmislek o uporabi brezžičnega polnilnika definitivno prava ideja. Številna podjetja začenjajo opremljati svoje pisarne z vgrajenimi brezžičnimi polnilniki v skupnih delovnih prostorih, konferenčnih sobah in celo na delovnih postajah.


Če je med delovnikom težko obdržati polno baterijo vašega telefona, morda predlagajte vodstvu podjetja, da investira v en brezžični polnilec. Mogoče pa nam v prihodnosti ne bo potrebno uporabljati polnilnika in bomo lahko polnili kar na zrak? Le kdo ve?

Pa srečno polnjenje!

Dogodki

Brezžično polnjenje postaja vedno bolj priljubljena in široko uporabljena alternativa žičnemu polnjenju. Tehnologija postaja tako priročna, da je le vprašanje časa, kdaj bo brezžično polnjenje postalo edini način napajanja naprav.