Search
Close this search box.

Brezplačno usposabljanje starejših voznikov s programom Ostanite mobilni

AMZS v sodelovanju z Zavarovalnico Triglav v različnih krajih po vsej Sloveniji pripravlja brezplačno usposabljanje za zrele voznike.

Namen programa je voznikom, ki so že vstopili v tretje življenjsko obdobje, omogočiti spoznavanje novosti v cestnem prometu, obravnavo kritičnih odsekov v lokalnem okolju in udeležbo na tečaju varne vožnje.

  • brezplačna udeležba
  • namenjeno starejšim od 55 let
  • na različnih lokacijah po Sloveniji
  • nasveti za varno vožnjo v lokalnem okolju
  • brezplačen tečaj varne vožnje v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem

Program sestavljajo tri stopnje, od katerih prvi dve potekata v kraju, ki ga udeleženec izbere ob prijavi, tretja pa v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem. Število udeležencev prve stopnje je omejeno z velikostjo prostora, kjer se izvaja predavanje, druga in tretja stopnja pa se po obvezno zaključeni uvodni stopnji izvajata v skupinah z največ sedmimi udeleženci.

PRVA STOPNJA – inštruktor varne vožnje izvede predavanje, ki traja do 120 minut. Tema predavanja so spremembe in novosti v zakonodaji, pomen psihofizične priprave na vožnjo in obravnava konkretnih primerov iz okolja, v katerem se predavanje izvaja.

DRUGA STOPNJA – prične se neposredno po koncu prve stopnje. Namenjena je le sedmim izbranim udeležencem iz prve stopnje. V spremstvu inštruktorja varne vožnje s kombijem zapeljejo po različnih odsekih ter skozi križišča in krožišča, ki starejšim voznikom navadno povzročajo preglavice. Zadnja faza druge stopnje se prične z vožnjo do najbližjega odseka avtoceste, kjer se voznikom predstavi še pravilen uvoz na in izvoz z avtoceste. Vožnja traja predvidoma od 60 do 90 minut.

TRETJA STOPNJA – izvede se nekaj dni kasneje, namenjena pa je istim udeležencem kot na drugi stopnji, ki se z lastnimi avtomobili preizkušajo na posebnem poligonu v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem. Tam lahko brez strahu, v varnem okolju, preizkusijo ekstremne situacije, s katerimi se lahko srečajo na cesti. Poligon je sestavljen iz osnovnih načinov reševanja različnih kritičnih situacij, skozi katere udeleženci spoznajo, kako se njihovo vozilo odzove v nenavadnih pogojih in kakšne so njihove reakcije ob tem. Program nudi prikaz pravilnega ukrepanja voznika in ga hkrati seznani z ukrepi za preprečevanje nastanka prometnih nesreč ter posledično materialne škode in telesnih poškodb.

Možnost prijave v Koroški regiji:

15. 10. 2019 Slovenj Gradec ob 9. uri, Druga O.Š. Slovenj G., Kopališka ulica 29, Slovenj Gradec

7. 11. 2019 Dravograd ob 9. uri, Mladinski center, Koroška cesta 50, Dravograd

Vir: amzs.si

Dogodki

AMZS v sodelovanju z Zavarovalnico Triglav v različnih krajih po vsej Sloveniji pripravlja brezplačno usposabljanje za zrele voznike.