Search
Close this search box.

Brezplačni prevozi za starejše tudi na Muti. Občina vabi k sodelovanju prostovoljce

S četrtkom se je tudi Občina Muta priključila v mrežo Porstofer. S tem bo organiziran sistem brezplačnega prevoza, ki ga bodo izvajali šoferji prostovoljci.

Prostofer je namenjen vsem tistim starejšim, ki ne vozijo sami, nimajo sorodnikov in imajo nizke mesečne dohodke, pa tudi slabše povezave z javnimi prevoznimi sredstvi. Prostofer jim omogoča lažjo dostopnost do zdravniške oskrbe, brezplačne prevoze do javnih ustanov, trgovinskih centrov ipd.

Uporabnik, ki potrebuje prevoz, pokliče na brezplačno številko 080 10 10. V komunikacijskem centru nato zabeležijo njegove podatke in lokacijo prevoza. Po najavi prevoza klicni center obvesti prostovoljnega voznika o prevozu in to sporoči uporabniku, za katerega se opravi prevoz. Vozilo je zagotovljeno s strani občine, prav tako je poskrbljeno za zavarovanje tako voznika kot tudi sopotnikov.

Klicni center je na voljo za rezervacije prevozov vsak delovnik med 8. in 18. uro, rezervacijo prevoza pa je potrebno najaviti vsaj 3 dni pred izvedbo storitve. Vozniki prostovoljci bodo prevoze opravljali od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro, izjemoma pa se lahko dnevi in ure tudi prilagodijo potrebam.

Na Muti bodo prevozi možni od 17. 5. 2021 dalje. Naročila za prevoze pa bo klicni center na tel. 080 10 10 pričel zbirati že z danes, 7. 5. 2021, so zapisali na spletni strani občine. Prevoze je potrebno naročiti vsaj tri dni pred izvedbo storitve, so še opozorili. Voznice in voznike, ki želijo postati prostoferji pa prosijo, da to sporočijo Angelci Mrak na tel. 041 434 283 ali na e-naslov: angelca.mrak@muta.si.

Prostovoljni šofer je lahko vsak, ki ima veljavno vozniško dovoljenje in je v svojem prostem času pripravljen pomagati tistim, ki prevoze potrebujejo. Vendar pa so prostoferji v resnici veliko več kot zgolj prostovoljni vozniki – svojim sopotnikom nesebično pomagajo tudi, ko ti izstopijo iz avta: pri zdravniku jih pospremijo do čakalnice in počakajo nanje med pregledom, pomagajo nesti vrečke iz trgovine in jim priskočijo na pomoč pri vzpenjanju po stopnicah … Prostovoljni šoferji- Prostoferji so ljudje z velikim srcem, ki jemljejo svojo humanost za samoumevno in častno dejanje.

Na občini se zahvaljujejo Društvu upokojencev ter vsem prostovoljnim šoferjem, ki so se odločili, da bodo del svojega časa namenili za pomoč drugim občanom v obliki prevoza, so še navedli na strani občine.

S četrtkom se je tudi Občina Muta priključila v mrežo Porstofer. S tem bo organiziran sistem brezplačnega prevoza, ki ga bodo izvajali šoferji prostovoljci.