Search
Close this search box.

Bratuša: Trenutne razmere ne dopuščajo dodatnih sproščanj. Vlada včeraj začela obravnavo strategije cepljenja

Slovenija je še vedno v oranžni fazi, razen obalno-kraške regije, ki je prešla v rdečo fazo. Tam se zato zapirajo določene trgovine in storitvene dejavnosti.

Na podlagi mnenja Svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje je vlada na včerajšnji seji odločila, da trenutne razmere ne dopuščajo dodatnih sproščanj veljavnih ukrepov. V skladu z Načrtom sproščanja tako še naprej ostajamo v oranžni fazi, je na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni Covid-19 povedala vladna govorka Maja Bratuša.

V obalno-kraški regiji še naprej odprte trgovine do 400 kvadratnih metrov

Ljubljana, 25. februarja – Kljub sredini odločitvi vlade, da se zaradi poslabšanja epidemiološke slike v obalno-kraški regiji znova zaprejo določene trgovine in storitve, lahko ostanejo odprte vse trgovine velikosti do 400 kvadratnih metrov, je pojasnil državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc.

Vlada je na sredini seji podaljšala odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom za teden dni, do 5. marca. V statističnih regijah z bolj ugodno epidemiološko sliko ostajajo pravila ponujanja blaga in storitev enaka kot doslej.

Za obalno-kraško regijo, ki je prešla v rdečo fazo, bo poleg ponujanja in prodaje blaga veljalo tudi nekaj omejitev na področju omejitev gibanja, ki pa jih bo na jutrišnji novinarski konferenci pojasnil minister Aleš Hojs, je pojasnila Bratuša. Po vsej verjetnosti bo sprememba odloka onemogočila vstop v in iz obalno-kraške regije, je naknadno pojasnil namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak.

V obalno-kraški regiji bodo lahko še naprej odprte vse trgovine oz. dejavnosti, pri katerih od zaposlenih ni zahtevano testiranje na okužbo z novim koronavirusom, denimo pošte, bencinski servisi, dostavne storitve in banke. Manj pa bo v tej regiji dovoljenih izjem, pri katerih se zaposleni še naprej morajo enkrat tedensko testirati na novi koronavirus.

Med temi izjemami lahko ostanejo odprte prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje ter prodaja kmetijskih pridelkov na kmetiji, prodajalne z medicinskimi in ortopedskimi pripomočki, kmetijske prodajalne, specializirane prodajalne z otroškim programom, prodajalne s površino do 400 kvadratnih metrov ne glede na vrsto blaga, tržnice, premične stojnice za prodajo kmetijskih pridelkov, trafike in kioski, servisne delavnice s površino do 400 kvadratnih metrov, storitve izdelave, vzdrževanja in montaže, nepremičninsko posredovanje ter storitve higienske nege, denimo frizerski in kozmetični saloni. Prav tako ostajajo dovoljene individualne storitve strokovnega oziroma poslovnega izobraževanja in usposabljanja ter storitve salonov za nego živali.

Vlada je včeraj pričela z obravnavo strategije cepljenja. Ker gre za zelo pomemben dokument, je vlada sklenila, da si bo vzela še nekaj dni za njegove dopolnitve, saj želi, da bo vseboval vse potrebne informacije. Strategija bo sprejeta v naslednjih tednih, je še omenila Bratuša.

Včeraj je bilo opravljenih 4.565 PCR testiranj in 25.095 hitrih antigenskih testov. S PCR testiranji je bilo potrjenih 852 novih okužb, je pojasnila vladna govorka.

Sedem dnevno povprečno število okužb po danes objavljenih podatkih NIJZ znaša 763 (včeraj 766). Število hospitaliziranih pa danes znaša enako kot včeraj, in sicer 546. Na intenzivni negi se zdravijo 103 pacienti, 2 manj kot včeraj. Skupaj je bilo včeraj v bolnišnice sprejetih 57 pacientov. Iz bolnišnic pa je bilo včeraj skupaj odpuščenih 50 pacientov.

V UKC Ljubljana se zdravi 192 covidnih pacientov, 3 več kot včeraj, od tega 28 na intenzivni terapiji. Včeraj je umrlo v Sloveniji 7 pacientov.

Med občinami glede na včeraj potrjene okužbe izstopajo: Domžale 37, Kranj 33, Nova Gorica 18, Novo mesto 16, Rogaška Slatina 17, Velenje 15, Ljubljana 105, Maribor 36. V obalnih občinah je bilo včeraj potrjenih precej novih okužb – v Kopru 45, v Izoli pa 12, je naštela Bratuša.

Stanje po regijah

Dogodki

Slovenija je še vedno v oranžni fazi, razen obalno-kraške regije, ki je prešla v rdečo fazo. Tam se zato zapirajo določene trgovine in storitvene dejavnosti.