Bratuša: Še vedno smo nad prvim kriterijem, ki omogoča sproščanje in prehod v rdečo fazo

Na današnji novinarski konferenci je Maja Bratuša povedala, da 7-dnevno povprečje števila okuženih na ravni države kaže, da smo še vedno nad prvim kriterijem, ki omogoča sproščanje in prehod v rdečo fazo. Povprečno število okužb v 7-dneh na Koroškem pa je 42, kar pomeni, da bi lahko v primeru sproščanja ukrepov na ravni države tudi v naši regiji prešli v rdečo fazo.
Maja Bratuša

Maja Bratuša je sporočila, da je bilo v nedeljo opravljenih 1404 PCR testiranj, potrjenih je bilo 270 novih okužb, delež pozitivnih PCR testov je znašal 19,2%. Včeraj je bilo opravljenih tudi 365 hitrih testov, s katerimi je bilo potrjenih 23 novih okužb. Delež pozitivnih hitrih testov je znašal 6,3%. Bratuša je dodala, da je bilo največ okužb potrjenih v Kranju, Mariboru in Ljubljani. 7-dnevno povprečje števila okuženih na ravni države po včeraj objavljenih podatkih NIJZ znaša 1366, kar pomeni, da smo še vedno nad prvim kriterijem, ki omogoča sproščanje in prehod v rdečo fazo.

Na ravni države 7-dnevna incidenca znaša 449, najvišjo incidenco imajo Posavska, Goriška in Jugovzhodna Slovenija, medtem ko so razmere najboljše v Obalnokraško regiji, v Osrednjeslovenski in Zasavski Regiji.

Podatki o 7-dnevnem povprečnem številu potrjenih primerov kažejo, da je Koroška regija na dobri poti. Povprečno število okužb v 7-dneh je 42, kar pomeni, da bi lahko v primeru sproščanja ukrepov na ravni države, ko bomo dosegli manj kot 1350 okužb in manj kot 1200 hospitaliziranih bolnikov, prešli v rdečo fazo.

Preberite še: Načrt sproščanja ukrepov ob pojenjanju pandemije covida-19

Bratuša je pri tem pojasnila, da je bilo iz bolnišnic skupaj odpuščenih 31 pacientov, dan pred tem pa 39. Na novo je bilo bolnišnice včeraj sprejetih 70 oseb, v soboto pa 66, skupaj 136.

Skupaj je bolnišnično oskrbo včeraj potrebovalo 1237 pacientov (17 več kot v soboto). Na intenzivni terapiji se je zdravilo 184 covid pacientov oziroma 4 manj kot v soboto.

V UKC Ljubljana so imeli danes zjutraj 335 hospitaliziranih covid pacientov, od tega 51 na intenzivni terapiji. Včeraj je v bolnišnicah umrlo 22 oseb, v DSO-jih še 4. Skupaj torej 26 smrti, je še povedala Bratuša.

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.