Search
Close this search box.

Bratuša: Današnji podatki so manj spodbudni, kot so bili v zadnjih dneh. Ne moremo govoriti, da so epidemiološke razmere dobre

V sredo so po vladnih podatkih opravili 26.270 hitrih in PCR testov ter potrdili 1385 okužb z novim koronavirusom. Podrobnosti glede novih okužb in zadnje epidemiološke podatke je na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni Covid-19 predstavila vladana govorka Maja Bratuša.

Današnji podatki so manj spodbudni, kot so bili v zadnjih dneh, saj se je danes po dolgem času zgodilo, da smo imeli več okužb kot na enak dan pred enim tednom, je uvodoma dejala Maja Bratuša.

Preberite tudi: V sredo potrdili 1385 novih okužb

Včeraj je bilo opravljenih 5.482 PCR testiranj. Potrjenih je bilo 992 novih okužb, kar pomeni, da je delež pozitivnih PCR testov znašal 18,1 %. Opravljenih je bilo tudi 20.788 hitrih antigenskih testov. Z njimi je bilo potrjenih 393 novih okužb, je pojasnila Bratuša.

Kar se tiče novih okužb po občinah izstopajo: Ajdovščina 22, Brežice 20, Celje 40, Koper kar 78, Kranj 33, Medvode in Nova Gorica 23, Novo mesto 29, Ptuj 30. V Ljubljani je bilo včeraj novih okužb 134, v Mariboru pa 37, je naštela Bratuša.

Najboljše razmere ostajajo v zasavski, savinjski in koroški regiji. Je pa danes incidenca precej nižja na Goriškem (včeraj 709, danes 652), je ob grafu komentirala Bratuša.

Bolnišnično oskrbo danes potrebuje 828 covidnih pacientov, 36 manj kot včeraj. Na intenzivni negi se zdravi 157 pacientov oziroma 3 manj kot smo poročali včeraj. Skupaj je bilo sicer včeraj v bolnišnice sprejetih le 20 pacientov, tako nizkega števila sprejemov nismo zabeležili že resnično dolgo, 76 pa jih je bilo iz bolnišnic odpuščenih, je povzela Bratuša.

Kljub temu, da zadnje dni spremljamo nižje številke na novo obolelih in manj hospitaliziranih, ne moremo govoriti, da so epidemiološke razmere dobre. Slovenija namreč še vedno ostaja država z eno izmed najslabših epidemioloških slik v Evropi.

Še vedno imamo v državi po podatkih NIJZ skoraj 14.000 aktivnih primerov. Dosledno spoštovanje samozaščitnih ukrepov – pa tudi vseh ostalih ukrepov – zato ostaja ključnega pomena.

Epidemije še ni konec in z virusom bomo najverjetneje živeli še kar nekaj časa, zato je odgovorno vedenje v času razmer, ki resnično niso običajne, še toliko bolj pomembno.

Vlada se je seznanila z epidemiološkimi razmerami in pristojnim ministrstvom naložila, da za današnjo sejo, ki se je začela ob 11. uri, v skladu z načrtom sproščanja pripravijo odloke. Po končani seji, predvidoma ob 15.00 uri, bomo zato sklicali še popoldansko novinarsko konferenco, na kateri vam bomo predstavili sprejete odločitve,” je povedala Bratuša.

V sredo so po vladnih podatkih opravili 26.270 hitrih in PCR testov ter potrdili 1385 okužb z novim koronavirusom. Podrobnosti glede novih okužb in zadnje epidemiološke podatke je na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni Covid-19 predstavila vladana govorka Maja Bratuša.