Search
Close this search box.

Božičnica tudi za zaposlene na Pošti Slovenije

Nadzorniki Pošte Slovenije so prižgali zeleno luč za izplačilo nagrade za poslovno uspešnost, ki jo je zahteval Sindikat delavcev prometa in zvez Slovenije (SDPZ). Tako so se odločili, potem ko je omenjeni sindikat, sicer eden od dveh reprezentativnih v tej družbi, konec novembra v nasprotnem primeru zagrozil z novo stavko.

Da bodo zaposleni prejeli po 400 evrov božičnice, je za STA potrdila Saška Kiara Kumer, sekretarka omenjenega sindikata, ki deluje znotraj Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). Ob tem je dodala, da so se takšne odločitve razveselili, tako da so aktivnosti povezane z morebitno stavko zaustavili.

O izplačilu božičnice je nadzorni svet pod vodstvom Matjaža Šifkoviča razpravljal že konec novembra, a so odločitev preložili na sredino decembra, saj poslovodstvo družbe v državni lasti in s tem tudi nadzorniki še niso razpolagali s celovito analizo učinkov izplačila na poslovanje podjetja.

Pošta Slovenije je sicer v prvih devetih mesecih letošnjega leta beležila 6,6 milijona evrov dobička, ki pa bi se po vseh sindikalnih zahtevah v prihodnje utegnil zmanjšati.

Že pred dobrim mesecem je namreč poslovodstvo po dveh dneh stavke popustilo Sindikatu poštnih delavcev in doseglo dogovor o zvišanju mase plač za zaposlene v poštnem prometu. Maso plač za delavce od prvega do vključno sedmega tarifnega razreda so sicer z letom 2020 povečali za 7,5 milijona evrov, ob tem pa so se dogovorili še za dodatno zaposlovanje poštarjev.

Drugi sindikat se tej stavki ni pridružil, saj je ocenil, da je februarja sklenjeni dveletni dogovor dober in ga delodajalec izvaja.

Že ob prekinitvi stavke pred dvema tednoma pa so povedali, da težave zaposlenih z dogovorom konkurenčnega sindikata še zdaleč niso rešene. Poslovodstvo so zato že pred časom pozvali, da delavcem izplača del plače za poslovno uspešnost vsaj v višini tiste, ki so jo prejeli zaposleni v koprski Intereuropi, ki jo je nedavno prevzela Pošta, torej okoli 500 evrov.

Zaposleni so namreč ob pomanjkanju sodelavcev odločilno prispevali k temu, da bo družba tudi letos poslovala z dobičkom, so takrat menili v SDPZ.

Dogodki