Search
Close this search box.

Bomo v Sloveniji dobili nov državni praznik?

Poslanci bodo danes obravnavali tudi predlog dopolnitve zakona o praznikih in dela prostih dnevih, na seznam katerih bi umestili tudi dan slovenskega športa. Olimpijski komite Slovenije je za dan, ki bi bil posvečen zavedanju pomembnosti telesne dejavnosti, predlagal 1. oktober, glede na zadnje dopolnilo koalicije pa kaže, da bo to 23. september.

Pobudo za takšen praznik je lani dal Olimpijski komite Slovenije (OKS). To bi bil dan, ob katerem bi še posebej izpostavili šport in telesno kulturo nasploh. Predlog sicer predvideva, da bi bil državni praznik, ne bi bil pa dela prost. Je pa Levica vložila dopolnilo, s katerim predlaga, da bi bil prost, saj bi po njenem mnenju le tako dejansko omogočil množično športno udejstvovanje. Matični odbor je sicer tak predlog že zavrnil.

Dopolnitve zakona o praznikih in dela prostih dnevih je še pred epidemijo novega koronavirusa in nastopom nove vlade vložila skupina poslancev s prvopodpisanim Gregorjem Židanom, ki je v tem času iz poslanske skupine SMC prestopil v poslansko skupino SD.

V skladu s prvotnim predlogom bi ta dan obeleževali 1. oktobra, na dan, ko je bil leta 1863 ustanovljen Južni Sokol. Vendar pa bi se ta datum prekrival z mednarodnim dnevom starejših. Tako je pristojni odbor DZ na predlog koalicije v začetku junija sprejel dopolnilo, da se dan slovenskega športa obeležuje 15. oktobra, na dan, ko je bil leta 1991 ustanovljen slovenski olimpijski komite.

K dopolnjenemu predlogu pa so koalicijske SDS, SMC, NSi in DeSUS vložile najprej dopolnilo, s katerim so kot datum obeleževanja dneva športa predlagale 5. februar, ta teden pa so se z novim dopolnilom zavzele za 23. september. Kot so navedle, je bil 23. september 2000 dan, ki je za vedno z zlatimi črkami zapisan v zgodovino slovenskega športa, saj je bila tedaj na podelitvi olimpijskih odličij prvič zaigrana slovenska himna in to kar dvakrat. Prvo zlato medaljo za samostojno Slovenijo je priboril veslaški dvojni dvojec Iztok Čop in Luka Špik, drugo pa Rajmond Debevec z malokalibrsko puško v trojnem položaju. V tednu od 23. do 30. septembra vsako leto poteka tudi Evropski teden športa.

Dogodki