Search
Close this search box.

“Bolnišnice so pripravljene tako na prvi potrjen primer okužbe kot na morebitni prvi val okuženih oseb”

Bolnišnice so pripravljene tako na prvi potrjen primer okužbe kot na morebitni prvi val okuženih oseb. Javnost bodo ob potrditvi okužbe s koronavirusom SARS-CoV-2 v Sloveniji nemudoma obvestili. “Zato javnost pozivamo, naj se zanaša na informacije uradnih institucij in ne na druge vire kot npr. družbene medije,” so po današnjem operativnem sestanku z direktorji bolnišnic sporočili z Ministrstva za zdravje.

Na izjavi po operativnem sestanku predstavnikov Ministrstva za zdravje so sodelovali vodja sektorja za sistem nujne medicinske pomoči in katastrofne medicine na Ministrstvu za zdravja Darko Čander, predstojnica Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja doc. dr. Tatjana Lejko Zupanc, strokovna direktorica Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca Nova Gorica Dunja Savnik Winkler in direktor UKC Maribor prof. dr. Vojko Flis.

Na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so v torek, 25. februarja, odprli nov elektronski naslov, ki je namenjen vprašanjem državljanov in vseh deležnikov MIZŠ glede preventivnih ukrepov, povezanih s koronavirusom. Elektronski naslov, na katerega lahko zastavljate vprašanja, je: vprasanja.mizs@gov.si.

Čander je povedal, da je sestanek dal marsikateri odgovor glede pripravljenosti bolnišnic, predvsem o pripravljenosti na prvi val morebitnih okuženih oseb. Kot je izpostavila doc. dr. Tatjana Lejko iz UKC Ljubljana je današnji sestanek jasno pokazal, da se vse bolnišnice resno pripravljajo na možne krizne razmere. “Tako da panika med prebivalstvom ni na mestu,” je dodala doc. dr. Lejko Zupanc.

Poleg tega je Čander poudaril, da lahko na osnovi današnjih poročil (podatkov) bolnišnic o njihovi pripravljenosti zagotovimo, da smo pripravljeni na prvi val morebitnih okužb. Dogovorjeno pa je tudi ukrepanje ob morebitnem stopnjevanju ukrepov.

Na Ministrstvu za zdravje že deluje koordinacijska skupina, ki bo centralizirala komunikacijo in bila v stalnem stiku tako z bolnišnicami kot z ostalimi izvajalci, ki bi lahko v prihodnje obravnavali okuženega. Del te redne komunikacije bo petkovo srečanje s predstavniki zdravstvenih domov, ki bo potekalo v prostorih Ministrstva za zdravje. Na srečanju se bodo dogovorili o natančnih protokolih dela.

Savnik Winkler je na izjavi povedala, da so v bolnišnici Nova Gorica pripravljeni na morebitni prvi potrjen primer okužbe. Poleg tega so v stalnem stiku z dežurnim epidemiologom in redno sodelujejo z zdravstvenim domom. V koordinacijo na lokalni ravni se je vključila tudi območna civilna zaščita, ki je za povečane potrebe urgentnega centra pripravila dodatno delovišče v vzpostavitvijo šotora na ploščadi, neposredno pred urgentnim centrom, kjer bodo izvajali triažo in pregledovalnico.

Dobili bodo tudi nekaj dodatne zaščitne osebne varovalne opreme iz blagovnih rezerv. Sicer pa imajo v bolnišnici pripravljene večfazne načrte. Dogovorjeno je, da bodo prvega morebitnega okuženega pacienta prepeljali na Infekcijsko kliniko v Ljubljani. V primeru večjega števila potrjenih primerov pa bodo uporabili domače kapacitete.

Prav tako preigravajo več različnih scenarijev tudi v UKC Ljubljana, je povedala doc. dr. Lejko Zupanc. Z jutrišnjim dnem bodo na UKC Ljubljana preventivno omejili obiske, poostrili dostop do kliničnega centra in uvedli triažo na urgenci. Na ta način se bodo poskušali obvarovati pred nenadzorovanim vstopom okuženega bolnika. Obenem pa je Klinika za infekcijske že pripravljena na takojšen sprejem bolnika.

Na morebiten potrjen primer okužbe pa je pripravljen tudi UKC Maribor.

Preberite tudi: Slovenija še brez potrjenega primera novega koronavirusa, prebivalstvo kljub temu vznemirjeno

Ministri za zdravje v Rimu sprejeli sklepe

Pri tem naj še omenimo, da so se napovabilo italijanskega ministra za zdravje srečali ministri sosednjih držav: Slovenije, Francije, San Marine, Avstrije, Hrvaške, Švice in Nemčije. Italija in njene bližnje države so predstavile svoje ukrepe za zaščito pred koronavirusom in ukrepe, ki jih načrtujejo. Predstavljeni ukrepi posameznih držav so primerljivi.

Sprejeli so naslednje sklepe:

  • meje naj ostanejo odprte (zaprtje mej bi bil neučinkovit in prekomeren ukrep),
  • države bodo delile in poenotile informacije za potnike, ki potujejo na okužena območja in se z njih vračajo,
  • medsebojno si bodo izmenjavale klinične in epidemiološke podatke,
  • poenotile bodo informacij za strokovno in širšo javnost, vključno z informacijami na mejah,
  • potekale bodo redne video konference na strokovni in ministrski ravni,
  • glede odpovedi dogodkov naj se odloča od primera do primera in sprejeti naj bodo ustrezni ukrepi.

Ministri so si bili enotni, da je bilo srečanje dobro in konstruktivno. Poleg tega so vsi ministri izrazili podporo Italiji, saj rešitev leži v sodelovanju. Poleg tega so poročali, da se vsak v svoji državi srečuje z velikim pritiskom glede zaprtja mej, vendar so se strinjali, da bi bil to pretiran ukrep. Ministri bodo ostali v stalnem stiku.

Vir: www.gov.si – Minsitrstvo za zdravje

Dogodki