Search
Close this search box.

Bojana Beović: “Epidemija je v Sloveniji še vedno v polnem razmahu. Teža okužb se zdaj premika s starejšega dela populacije na mlajše”

Epidemija novega koronavirusa je v Sloveniji še vedno v polnem razmahu, prisotnost angleške različice še ne vpliva na potek epidemije pri nas, pravi vodja svetovalne skupine za covid-19 dr. Bojana Beović. Kot pravi, so sprejeti ukrepi za omejevanje širjenja virusa pri nas nekoliko manj učinkoviti kot v drugih državah EU zaradi "dogajanja v družbi".


Vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje dr. Bojana Beović
je na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 poudarila, da je epidemija v Sloveniji še vedno v polnem razmahu. V zadnjih nekaj dneh opažamo posamezna izboljšanja – manjše število bolnikov potrebuje bolnišnično zdravljenje in intenzivno nego. Zmanjšalo se je število sprejemov iz domov starejših občanov.”

Če smo imeli pred tedni 30 in 40 ali več v bolnice iz domov za starejše premeščenih bolnikov na dan, jih je trenutno okoli 5 do 10 na dan. Če pogledamo število hospitaliziranih stanovalcev domov za starejše, se je tudi to precej zmanjšalo. S 150 ali 170 pred tedni, na dobrih 70 na dan,” je pojasnila Beović.

K temu prispeva velika prekuženost stanovalcev, več kot polovica jih je po njenih besedah bolezen prebolela, “nekateri tudi z žalostnim koncem.” Veliko stanovalce pa je tudi že cepljenih, “tako da je ta del epidemije pod kontrolo,” je dejala.

“Še zmeraj pa imamo na dnevni ravni kar veliko število pozitivnih testov,” je opozorila Beović.Ne le hitrih antigenskih testov, ampak imamo tudi veliko bolnikov, ki imajo virus dokazan s PCR testom, torej z zelo zanesljivim testom. Teža okužb se zdaj premika s starejšega dela populacije na mlajše, čeprav še zmeraj ne moremo s cepivom zaščititi vse starejše populacije, ki prebiva izven domov,” je dejala.

Če pogledamo epidemijo v celoti, je krivulja nekoliko drugačna kot v večini evropskih držav, kjer so z zelo podobnimi ukrepi kot v Sloveniji uspeli vsaj začasno znižati število primerov, je dejala. Slovenija res ne sodi med države z zelo strogimi ukrepi. Po oceni mednarodnih institucij smo po strogosti ukrepov nekje na sredini, pa vendarle bi pričakovali, da bi bila krivulja podobno kot drugod, vsaj nekaj časa nižja. Razlogi za to so številni, gre pač za dogajanje v družbi, ki ga je zelo težko spreminjati. Nekaj napredka je bilo na strani zdravljenja bolnikov.”

Dolgoročna rešitev za obvladanje epidemije novega koronavirusa je po mnenju infektologinje le obsežno cepljenje, “do tja pa nas čaka še več tednov spoštovanja ukrepov”.

Velik napredek je tudi razvoj cepiv. “Nismo zadovoljni z njihovo dostavo, vendar se moramo zavedati, da bomo ob tako hitrem razvoju imeli na voljo milijarde odmerkov. V Sloveniji imamo na voljo dve vrsti cepiv. Danes poteka ocena še enega zdravila na ravni EU-ja, pri katerem gre za virus, ki ni sposoben povzročiti bolezni in ki prinese genetski zapis v človekovo celico in tako jo nauči, da prehodno tvori to beljakovino in sproži imunski odgovor,” je dejala Beović.

Učinkovitost cepiv je različna, te razlike pa za obvladovanje epidemije niso tako pomembne. V prvi vrsti želimo doseči zmanjšanje število hudo bolnih. Glede tega so učinkovita tudi cepiva, ki imajo glede na preprečevanje bolezni slabšo učinkovitost, kot cepiva, ki temeljijo na RNK. Pogosto se pojavlja vprašanje, ali bodo cepiva zmožna preprečiti prenašanje virusa. Prve raziskave kažejo, da so ta cepiva na ta način le delno učinkovita. Mogoče preprečijo dve tretjini teh asimptomatskih okužb, ampak se je treba zavedati, da lahko asimptomatska okužba pri cepljenem ni taka, da bi se lahko prenašala na druge,” je pojasnila.

Po nekaterih ocenah se je z novim koronavirusom v Sloveniji že okužilo med 500.000 in 600.000 ljudi, kar po besedah Beovićeve pomeni delno oviro za širjenje virusa, ob pogoju, da ljudje upoštevajo ukrepe za preprečevanje širjenja.

Smrtnost primerov s covidom-19 se je v svetu zmanjšala z uporabo učinkovitih zdravil. V Sloveniji je smrtnost ves čas sorazmerno nizka in pod evropskim povprečjem. Z večjim številom bolnikov ni bistveno narasla. Zdravstveni sistem je opravil izjemno delo.

Glede zdravljenja bolezni po svetu so novost nekatera zdravila, predvsem monoklonska protitelesa, registrirana v ZDA in splošno znana po tem, da jih je prejel tudi Donald Trump. Ta zdravila so počasi na poti v Evropo, Slovenija je pristopila k skupnemu evropskemu naročilu, pri čemer je za nas rezerviranih od 1000 do 2000 odmerkov.

V Sloveniji je približno 2% obolelih za covidom-19 obolelih za britansko varianto virusa, imenovano B117, ki se bolje prenaša med ljudmi in lahko povzroča hujši potek bolezni. Potrebno bo skrbno spremljanje prisotnosti britanskega seva virusa in opazovanje epidemiološke krivulje ter ob morebitnem dvigu poostriti morebitne ukrepe, je še omenila Beović.

Vir: Vlada RS, STA

Dogodki

Epidemija novega koronavirusa je v Sloveniji še vedno v polnem razmahu, prisotnost angleške različice še ne vpliva na potek epidemije pri nas, pravi vodja svetovalne skupine za covid-19 dr. Bojana Beović. Kot pravi, so sprejeti ukrepi za omejevanje širjenja virusa pri nas nekoliko manj učinkoviti kot v drugih državah EU zaradi "dogajanja v družbi".