Bojana Beović: “Če se bo trend nadaljeval, bomo lahko začeli razmišljati o omilitvah ukrepov”

Vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović je za Televizijo Slovenija dejala, da so petkovi podatki prvi žarek upanja. Če se bo ta trend nadaljeval prihodnji teden, bi lahko začeli razmišljati o postopnih omilitvah protikoronskih omejitev, je dejala.
Delovna-skupina4_261120

Ob tem je opozorila, da na podlagi le enega dneva še ne morejo napovedovati kakšnih ukrepov. A ko bodo odločali o sprostitvah, bodo najprej odprli šole, zlasti za nižje razrede, ter tiste dejavnosti, ki lahko, če so dobro organizirane, potekajo varno, je povedala.

V petek so v Sloveniji ob opravljenih 6938 testih potrdili 1591 okužb z novim koronavirusom. Največ novih okužb v petek potrdili v Ljubljani (169), kjer je trenutno 1978 aktivno okuženih. Po deležu aktivno okuženih glede na število občanov pa je Ljubljana daleč za prekmursko občino Križevci, kjer je aktivno okuženih 92 občanov, kar pa je 2,6 odstotka tamkajšnjega prebivalstva. V Križevcih so v petek potrdili tri nove okužbe.

Preberite tudi: V petek na Koroškem 42 novih okužb, največ v Dravogradu

Bolnišnično zdravljenje je potrebovalo 1258 bolnikov s covidom-19, to je 66 manj kot v četrtek. Intenzivno zdravljenje jih je potrebovali 194, kar je 12 manj kot v četrtek. Umrlo je 43 covidnih bolnikov.

Po podatkih Sledilnika za covid-19 je trenutno v državi 20.107 aktivnih okužb z novim koronavirusom (110 manj kot v četrtek), 14-dnevna pojavnost okužb pa je pri 959 na 100.000 prebivalcev. Podatki sledilnika tudi kaže, da s pomočjo ventilatorja diha 143 covidnih bolnikov.

Vir: STA, Sledilnik Covid-19

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.