Search
Close this search box.

Bodo trgovine ob nedeljah trajno zaprte?

Sindikat delavcev trgovine Slovenije v poslanici pred praznikom dela poziva k zaprtju trgovin ob nedeljah tudi v času po epidemiji. Kot so izpostavili, “smo kot narod minuli mesec že dokazali, da nedeljsko obiskovanje trgovin ni nujno potrebno, ampak ravno obratno”. V sindikatu ob tem izpostavljajo, da delo v trgovinah postaja čedalje težje.

Prvi maj je postal simbol boja za pravice delavcev po vsem svetu, danes pa ob pandemiji covida-19 prevzema še globlji pomen, so v poslanici zapisali v sindikatu. Delo v trgovinah po njihovih navedbah postaja čedalje težje, saj so stranke vedno bolj zahtevne, urniki pa ob zlorabah zakonskih določb glede neenakomerne razporeditve delovnega časa vse napornejši.

Ob nedeljah odprte trgovine za zaposlene v trgovini pomenijo veliko obremenitev, predvsem pa jim jemljejo čas, ki bi ga lahko aktivno preživeli s svojimi družinami, so izpostavili. Po mnenju sindikata delavcev trgovine smo se preveč navadili na nakupovanje ob nedeljah, namesto da bi šli na izlet v naravo, se udejstvovali v športnih aktivnostih, se družili s prijatelji in bližnjimi.

“Z vidika družbe gre za precejšnjo socialno škodo, saj družine odvrača od kakovostnega sobivanja, namesto pozitivnih vrednot pa spodbuja brezglavo potrošništvo,” so kritični.

Izpostavili so, da nekatere druge evropske države že uveljavljajo izjeme pri nedeljskih delovnih časih, kot so skrajšan delovni čas, delo vsako drugo nedeljo ali določitev nekaterih trgovin, ki so odprte tudi ob nedeljah. “Kljub takim omejitvam pa njihovi trgovinski sistemi delujejo na zglednem nivoju. Tudi v Sloveniji smo v preteklosti že izkazali podporo delavcem,” so zapisali in spomnili na referendum iz leta 2003, ko je večina volivcev podprla predlog za zaprtje trgovin ob nedeljah.

Vsaj en prost dan bi, kot so izpostavili, koristi prinesel tudi delodajalcem, saj bi upravičeno postali družinam prijazna podjetja, lažje bi razporejali delavce ter načrtovali urnike brez predolgih in neurejenih delovnih časov, prav tako bi privarčevali z električno energijo in vodo.

“Naj bo to razmišljanje torej vabilo, da v prihajajočih prazničnih dneh namenite nekaj svoje pozornosti tudi tistim, ki svoje zdravje in čas tvegajo za nas. Poleg zdravstvenih delavcev so trgovke in trgovci izpostavljeni največjim tveganjem, zato spoštujmo njihove pravice in delo,” so še zapisali v poslanici.

Dogodki