Bo Korošec Tone Kajzer novi veleposlanik v ZDA?

Tone Kajzer gov

Kot so za STA sporočili z zunanjega ministrstva,Kajzer odhaja za novega veleposlanika v ZDA”.Mediji so o tem že obširno poročali,” so zapisali.

Postopek imenovanja novega veleposlanika v ZDA sicer še poteka in je načeloma zaupne narave, dokler kandidat ne dobi soglasja države prejemnice in ukaza o imenovanju ne potrdi predsednik republike. Da je postopek zaupne narave, je v sredo na seji zunanjepolitičnega odbora državnega zbora poudaril tudi zunanji minister Anže Logar.

Na položaju v Washingtonu naj bi Kajzer tako zamenjal Stanislava Vidoviča, ki ga je vlada 26. oktobra letos predčasno odpoklicala in imenovala za novega veleposlanika na Irskem. Vidoviču bi se sicer mandat veleposlanika v Washingtonu iztekel maja prihodnje leto, zato je postopek imenovanja novega veleposlanika stekel šele z izpraznitvijo položaja.

Tone Kajzer se je rodil 9. julija 1966 v Slovenj Gradcu. Na šolsko pot je stopil v rodni Mežici, po izobrazbi je univerzitetni diplomirani ekonomist ter specialist mednarodnih odnosov.

Tone Kajzer je bil za državnega sekretarja na zunanjem ministrstvu imenovan ob nastopu sedanje vlade premierja Janeza Janše 13. marca. Do prevzema funkcije državnega sekretarja je bil na MZZ pristojen za koordinacijo digitalne preobrazbe. Pred tem je bil med drugim veleposlanik Slovenije na Finskem in v Estoniji ter na Danskem med letoma 2013 in 2018, piše na spletni strani vlade.

Pred tem pa je bil od leta 2012 državni sekretar v kabinetu tedanjega predsednika vlade Janeza Janše. Med drugim je bil takrat zadolžen tudi za pripravo mokriškega memoranduma s Hrvaško o vprašanju prenesenih deviznih vlog nekdanje podružnice Ljubljanske banke v Zagrebu, ki ga je Janša podpisal marca 2013 s tedanjim hrvaškim kolegom Zoranom Milanovićem.

Kajzerja bo zdaj na položaju državnega sekretarja na zunanjem ministrstvu zamenjal Stanislav Raščan, ki je po izobrazbi doktor medicine in doktor politologije. Je izkušen diplomat, na ministrstvu za zunanje zadeve deluje že od leta 1994. Leta 2006 je bil imenovan za veleposlanika na stalnem predstavništvu Slovenije pri Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) na Dunaju. Do imenovanja za državnega sekretarja pa je bil vodje sektorja za Azijo in Oceanijo.

Raščan tekoče govori angleško, nemško, srbohrvaško in rusko. Je tudi docent za mednarodno varnostno politiko na Fakulteti za državne in evropske študije. Objavil je več kot 150 prispevkov, več poglavij v knjigah ter dve samostojni knjigi iz področij mednarodne politike, so še sporočili po seji vlade.

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.