Search
Close this search box.

Bo Ivarčko vendarle zaživelo? Najemnik bo verjetno postala Občina Ravne

Na Ravnah je danes, 9. junija 2023, potekala novinarska konferenca po 6. redni seji občinskega sveta Občine Ravne na Koroškem.

Video izjava župana občine Ravne, dr. Tomaža Rožena:

Na novinarski konferenci po 6. redni seji občinskega sveta na Ravnah, ki je potekala danes, 9. junija 2023, so predstavili strategiji razvoja turizma na Ravnah na Koroškem. V zadnje pol leta je tako nastajal strateški dokument s preko 250 stranmi, v sodelovanju občine in gostinskih ter turističnih ponudnikov v občini. Pri pobudi in razvoju tega dokumenta, ki vključuje ideje, kako se turizma lotiti, ga razvijati in izpopolnjevati, je sodelovalo preko sto ljudi.

Tako bi se osredotočali na tri glavne veje in območja turizma na Ravnah. Prvo območje bi predstavljale Ravne – s kulturnim in športnim programom, drugega območje pod Uršljo goro, v katerega bi aktivno vključili Rimski vrelec in Prežihovino, ter tretje območje Strojne, kjer bi bil poudarek na podeželskem in doživljajskem turizmu.

Seveda pa gre pri tem poudariti, da strateški dokument zajema smernice, celoten razvoj in izvedba pa bi bila odvisna tudi od ponudnikov, ki bi se želeli v to strategijo za spodbujanje turizma tudi vključiti.   

Pri tem so prišli do zaključka, da na Ravnah manjka ključna razvojna organizacija, ki bi delovala povezovalno med posameznimi organizacijami in društvi ter bi se načrtno ukvarjala s turistično ponudbo.

Predvsem pa v občini Ravne manjkajo prenočitvene kapacitete, za katere manjkajo tudi investitorji, ki bi se takšnega projekta lotili. Ravno zaradi tega bo občina sprejela akcijski načrt in sestavila razpis za javno turistično infrastrukturo, kjer bodo ciljno delali na strategiji za razvoj turizma v občini.

Ob tem pa gre tudi poudariti, da občina na pobudo občinskega svetnika Borisa Štrikerja razmišlja o najemu Ivarčkega jezera, za katerega je lastnik že od lanske jeseni iskal novega najemnika, a ga ni dobil. Prav tako lastniku ni uspelo najti vlagateljev ali vsaj partnerjev, da bi oživili jezero. Tako je občini ponudil najem za simboličen 1€ na mesec, s katerim bi občina  vskočila kot koordinator oziroma organizator dogajanja na Ivarčkem jezeru.

V ta namen nameravajo sestaviti zgodbo oživitve v želji po obuditvi nekdanjega Koroškega biser, da Ivarčko ne bi bilo več črna točka.

Župan občine Ravne, dr. Tomaž Rožen je ob tem dejal, da v kolikor bodo šli v najem jezera, se bodo tega lotili predvsem v želji po obuditvi in oživitvi jezera, pri tem pa bi vključili več deležnikov, med njimi tudi ZKŠTM in tudi druge zainteresirane za gostinsko in ostalo ponudbo, da bi lahko spet ponudili celostno zgodbo na Ivarčkem – od koncertov, prireditev, kot tudi taborov. Vse to v želji, da bi jezero bilo čim bolj živo.

Želijo pa si tudi, da bi se obnovil obstoječi lokal na Ivarčkem saj bi s tem pridobili gostinske kapacitete in bi bila ponudba večja in bi se s tem tudi podaljšala sezona, ki se zdaj zaključi že septembra, ko se poletje začne počasi poslavljati.

Ne glede na to, ali se bo občina Ravne odločila za najem ali ne, pa bodo v vsakem primeru prevzeli skrb za urejanje Ivarčkega jezera, kot so to počeli že doslej, saj jim je bilo vedno v interesu, da bi javnosti lahko ponudili brezskrbno uporabo jezera in okolice. Prav tako bodo skrbeli za vodo in čistočo v jezeru, da bodo lahko občani uživali v kopanju, tako kot so to imeli možnost zadnji dve leti.

Dogodki

Na Ravnah je danes, 9. junija 2023, potekala novinarska konferenca po 6. redni seji občinskega sveta Občine Ravne na Koroškem.