Search
Close this search box.

Black hole trail: Edinstveno kolesarsko doživetje v Podzemlju Pece ocenjeno kot izjemen dosežek Slovenije

V sklopu Dnevov slovenskega turizma so organizatorji podelili najvišja priznanja v slovenskem turizmu za 2023. Med finalisti finalisti za najvišje priznanje Adrenalinski gorsko-kolesarski spust Črna luknja, Podzemlje Peca.

V sklopu Dnevov slovenskega turizma (DST) so organizatorji dogodka na večerni slovesnosti v torek, 14. novembra, podelili najvišja priznanja v slovenskem turizmu za leto 2023Med nagrajenci so bili tudi Adrenalinski gorsko-kolesarski spust Črna luknja.

O tem kaj nagrada pomeni za Podzemlje Peca in še veliko več smo se pogovarjali z Darjo Komar, direktorico Podzemlja Pece.

Povprašali smo jo, kaj pomeni nagrada za Podzemlje Pece in kako so se pripravljali na ta razpis: “V začetku letošnjega leta smo z našim kolesarskim produktom imenovanim Black hole trail sodelovali na pozivu za edinstvena doživetja Slovenije 2023, ki se tržijo pod znamko kakovosti Slovenia Unique Experiences (SUE). Rok za prijavo je bil 19. april. Najprej je s strani upravitelja (STO) potekalo spletno ocenjevanje. Doživetjem, ki so prejeli skupno oceno 9, je sledilo terensko ocenjevanje. Upravljalec je skupaj s člani komisije na terenskem ogledu med drugim presojal tudi, ali doživetje prispeva k podobi zelene butične Slovenije in trajnostnemu razvoju.

V avgustu jih je razveselila novica, da je Black hole trail prepoznan kot edinstveno doživetje Slovenije. Člani komisije so v utemeljitvi zapisali»Doživetje predstavlja novo dimenzijo podzemnega kolesarstva in se spontano dopolnjuje s klasičnim (in množicam dosegljivim) kolesarskim produktom v Podzemlju Pece, ki je na trgu že dobrih dvajset let. Izvaja se preko celega leta ob vsakem vremenu. Hkrati se doživetje dopolnjuje tudi z ostalimi produkti istega ponudnika – Single trail parkom Jamnica in kolesarskim parkom na Peci, ki se z desetimi kilometri tekoče in valovite proge ter s tisoč metri nadmorske višine, ponaša z najdaljšim flow trailom v Evropi. Dodana vrednost doživetja je tudi dejstvo, da je zasnovano v tesnem sodelovanju z nekdanjimi rudarji in skupaj z znano kolesarsko družino Štrucl, ki je v Jamnici postavila kolesarski park in ki je že leta 1995 odprla prvi specializirani gorsko kolesarski hotel v Sloveniji, danes pa uspešno vodi Ekohotel Koroš.«

S tem je Black hole trail že naš drugi tovrstni produkt, z znamko SUE se namreč ponaša tudi naša podzemna avantura s kajakom,” je pojasnila Komarjeva.

Doživetja, ki se uvrstijo v zbirko SUE, kandidirajo za naziv Sejalec/Sejalec finalist, za nagrado, ki jo podeljuje Slovenska turistična organizacija za inovativne dosežke v turizmu. Tokrat so bili finalisti trije, poleg njih še doživetje Dr. Fungi: “Mi gremo po gobe!” in doživetje Untouched by light – degustacija penine, nedotaknjene od svetlobe, Radgonske gorice, d. o. o., ki je tudi tokratni prejemnik nagrade Sejalec.

“Pridobitev še enega znaka Edinstvenega doživetja SUE potrjuje, da je vizija našega podjetja – biti uspešno turistično muzejsko podjetje, ki ohranja bogastvo izredne preteklosti in na osnovi te razvija inovativne turistične produkte – usmerjena v pravo smer. Je dokaz, da so naši produkti edinstveni ne samo na nacionalnem nivoju, ampak tudi širše. To je bila izjemno dobra novica v nekoliko slabših (avgustovskih) časih,” je s ponosom dejala Darja Komar.

Black Hole Trail je adrenalinska gorsko kolesarska pot skozi zapuščene rove Rudnika Mežica.

Od zaprtja rudnika in do dne, ko je začela proga nastajati, to območje več kot 25 let ni videlo človeške noge. Ogromne dvorane, ki so jih predniki izkopavali, so bili včasih napolnjeni s tonami in tonami svinčene rude. Pot se spušča prek 5 obzorij in se spusti za približno 150 višinskih metrov.

Zahtevnost proge je ocenjena s črno: za začetnike in gorske kolesarje, ki vožnje po zelo zahtevnih terenih niso vajeni, proga ni primerna. Vhod na Black hole trail je v nekdanji zelo pomembni rudarski vasici Helena, v občini Črna na Koroškem. Letošnje leto se je po progi Black Hole Trail »spustilo« že več kot 300 kolesarjev, med katerimi jih je bilo kar 80% iz tujih držav. Za javnost je bila proga odprta v letu 2018.

Poslanstvo podjetja Podzemlje Pece je ohraniti bogato tehnično, naravno in kulturno dediščino rudarstva, ter jo nadgraditi pri razvoju drugih dejavnosti: turizma, obrti in podjetništva. Vizija je biti uspešno turistično muzejsko podjetje, ki ohranja bogastvo izredne preteklosti (zgodovinsko znanje, oprema, prostori) in na osnovi te razvija inovativne turistične produkte. Turistični rudnik in muzej je za obiskovalce odprt že vse od leta 1997, ko se je za javnost odprl del urejenega kompleksa v rudniku in rudarski muzej v nekdanji upravni stavbi na Glančniku. Kasneje so se v ponudbo dodale nove vsebine, kot je možnost ogleda rudnika s kolesom in kajakom. Letošnje leto smo pri nas pozdravili že 400.000-ega obiskovalca,je zaključila Darja Komar.

Dogodki

V sklopu Dnevov slovenskega turizma so organizatorji podelili najvišja priznanja v slovenskem turizmu za 2023. Med finalisti finalisti za najvišje priznanje Adrenalinski gorsko-kolesarski spust Črna luknja, Podzemlje Peca.