Search
Close this search box.

Beovićeva: V drugi polovici novembra bi lahko v bolnišnicah imeli od 480 do 680 bolnikov s covidom-19

Na popoldanski novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 so sodelovali vodja strokovne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije pri ministrstvu za zdravje Bojana Beovič, poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan ter vladni govorec Jelko Kacin.
Fotografija je simbolična

Vodja strokovne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije Covid-19 pri Ministrstvu za zdravje Bojana Beović je predstavila podatek, da je okuženih okoli en odstotek vseh prebivalcev države, preračunano 20.000 oseb, kar je več kot uradno 7.103 aktivnih primerov.

VIDEO:

“Breme bolezni je v Sloveniji res veliko. Ocenjuje se, da je aktivno okuženih en odstotek prebivalstva. Število okuženih pa nas ne skrbi najbolj, bolj nas skrbi število oseb, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, še posebej tistih na intenzivnih oddelkih,” je pojasnila Beovićeva.

Po ocenah Beovičeve se glede na novo število okuženih v teh dneh lahko v drugem tednu novembra zgodi, da bomo imeli med 480 do 680 hospitaliziranih, od tega na intenzivnih oddelkih med 80 in 190 bolnikov.

Ukrepi svetovalne skupine so usmerjeni v področja, kjer je prenašanje virusa najbolj pogosto. Pri tem pa se skupina zanaša na podatke, ki jih je pridobil NIJZ o dosedanjih najbolj pogostih virih okužb. Hkrati so temelj za odločitve tudi strokovne analize iz tujine.

Pojasnila je tudi, zakaj primanjkuje zdravstvenega kadra za delo v intenzivnih enotah. Gre za posebna znanja in veščine, ki jih v Sloveniji nima veliko zdravnikov. Enako velja za medicinske sestre, ki morajo znati voditi mehansko predihavanje, skrbeti za prehrano bolnika v umetni komi, vstavljati katetre. Ob tem so v intenzivnih enotah tudi drugi bolniki, za katere ne morejo skrbeti iste ekipe, ki skrbijo za bolnike s covidom-19. “To so ločeni oddelki in podvojene ekipe,” je še dodala.

Poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan je predstavil glavna področja nalog, ki jim jih nalaga državni načrt ob razglasitvi epidemije. Gre za nudenje storitev dveh mobilnih laboratorijev, za ekipe reševalcev in ekipo gasilcev, ki izvajajo dezinfekcijo in dekontaminacijo objektov. Civilna zaščita opravlja tudi vlogo razdeljevanje zaščitne opreme.

Civilna zaščita je na voljo tudi sistemu zdravstva, v tem trenutku je to pomoč pri postavljanju mobilnih enot za vstopne kontrolne točke testiranj.

Posamezniki, ki bi želeli pomagati obstoječim ekipam, se lahko obrnejo na občinske odbore, kjer jih bodo predvsem vključili v naloge razdeljevanja pomoči posameznikom, ki bodo pomoč potrebovali, je še pojasnil Šestan.

Vir: STA, www.gov.si

Dogodki

Na popoldanski novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 so sodelovali vodja strokovne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije pri ministrstvu za zdravje Bojana Beovič, poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan ter vladni govorec Jelko Kacin.