Search
Close this search box.

Beovićeva: Počasnejša rast števila novookuženih dobra, a glede na tujino ni razloga za optimizem

Na povabilo premierja Janeza Janše poteka posvet s strokovno javnostjo o spopadanju z novim koronavirusom. Kot je za STA ugotavljala infektologinja Bojana Beović, je nekoliko naraslo število hospitaliziranih bolnikov z virusom, število novih primerov pa ne narašča več tako strmo. Slednje je dobro, a ne more biti razlog za optimizem, meni.

Kot je pred nocojšnjim, za javnost zaprtim posvetom, ki poteka v ljubljanskem Cankarjevem domu, pojasnila vodja strokovne skupine, ki zagotavlja podporo vladnemu kriznemu štabu za zajezitev in obvladovanje epidemije, infektologinja Bojana Beović, so na nocojšnjem posvetu posvetovalna strokovna skupina kriznega štaba in predstavniki zdravstvene stroke. Med njimi je bilo videti denimo tudi predsednico Zdravniške zbornice Slovenije Zdenko Čebašek-Travnik, med vabljenimi je tudi minister za zdravje Tomaž Gantar.

Beovićeva je v izjavi za STA povedala, da je stanje pri spopadanju z epidemijo stabilno, nekoliko je naraslo število hospitaliziranih bolnikov, okuženih s koronavirusom. Medtem glede na začetne trende število novo okuženih zdaj ne narašča tako strmo, čeprav je bilo od včeraj na danes testiranih okoli 1140 oseb. Danes do 14. ure pa so okužbo z novim koronavirusom v Sloveniji potrdili pri 286 osebah, kar je 11 več kot v torek.

A to po besedah Beovićeve ne more biti razlog za optimizem glede na razmere v drugih državah. Tako tudi v Sloveniji pričakuje hujše stanje, kot je zdaj.

“Smo v neprijetni situaciji, ker vemo, kaj nas čaka. V zahodnoevropskih državah bijejo plat zvona, in to organizirane države, kot denimo Švica. Pri nas pa gre to počasi,” je dejala. Po njenih ocenah je sicer dobro, da gre počasi, ker se imamo čas pripraviti.

Beovićeva je pojasnila, da so v torek veliko razpravljali o testiranju, tudi z Evropskim centrom za preprečevanje in obvladovanje bolezni, s katerim so preverili, če v Sloveniji ravnajo prav. Po njenih besedah je izgledalo, da je vse v redu, a danes so bila “neka poročila, da je nekaj nekje manjkalo”.

Testov za testiranje na novi koronavirus seveda ni razkošno veliko, da bi ljudi “kar tako testirali”, a ji je dovolj za testiranje tistih, ki jih je treba testirati. Po njenih besedah organizirajo oz. se pripravljajo tudi na mobilna testiranja, tako v domovih za ostarele kot doma. A to še ni zaživelo.

Po zadnjih javnih podatkih je v UKC Ljubljana hospitaliziranih 18 bolnikov s koronavirusom, od tega jih je pet na intenzivni terapiji. V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor je hospitaliziranih 13 okuženih, na intenzivni negi je eden.

Beovićeva ocenjuje, da je v Sloveniji blizu 200 postelj, primernih za intenzivno nego oseb s koronavirusom. To bo treba po njenih ocenah še približno podvojiti. A poudarja, da je to le približna ocena. Prav tako so naročili respiratorje, po njenih besedah jih pričakujejo dodatnih 300.

Ob tem pozdravlja tudi nove ukrepe za zajezitev virusa, med drugim vlada pripravlja odlok o omejitvi zbiranja na javnih površinah. Napoveduje tudi nadzor in kazni.

“Vse sile moramo napeti, da preprečimo prenos virusa,” je poudarila Beovićeva in opozorila, da nič drugega ne pomaga kot razdalja oz. omejitev stikov. Spomnila je, da je veliko govora o tem, da bi več testirali. “A ne bi preprečili bolezni,” je dodala.

Za zdaj je v Sloveniji zaradi koronavirusa umrla ena oseba.

Dogodki