Beovićeva napovedala možnost spremembe priporočil za cepljenje proti covidu-19 s poživitvenim odmerkom

Vodja posvetovalne skupine za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Bojana Beović je danes napovedala možnost spremembe priporočil za cepljenje proti covidu-19 s poživitvenim odmerkom. Strokovna skupina o tem sicer še ni zaključila razprave.

Kot je spomnila Beovićeva, je Evropska agencija za zdravila (Ema) odločitev o cepljenju s poživitvenim odmerkom prepustila posameznim državam, je pa odobrila dodatni odmerek za osebe, pri katerih pričakujejo nezadosten imunski odgovor po cepljenju z osnovnimi odmerki. V Sloveniji poživitveni odmerek posebej priporočajo starejšim od 65 let, osebam s kroničnimi boleznimi, zaradi katerih so posebej ranljivi, in stanovalcem domov za starejše.

Hkrati pa je cepljenje s poživitvenim odmerkom brez posebnega priporočila omogočeno tudi vsem, ki so se polno cepili najmanj pred šestimi meseci. “Možno je, da bomo to priporočilo bolj izrecno razširili še na druge skupine prebivalcev,” je napovedala Beovićeva.

Dodala je še, da so bili v teh dneh objavljeni podatki raziskave podjetja Pfizer, ki kaže na več kot 95-odstotno učinkovitost poživitvenega odmerka za preprečevanje okužbe. S cepljenjem preprečujejo težji poteki bolezni in smrti, je opomnila. “Seveda se marsikdo okuži, ker slabše preprečujejo okužbo z delta različico novega koronavirusa, kar pomeni da se okužbe širijo naprej. Zato bodo verjetno v prihodnjih dneh širše pristopili k spodbujanju poživitvenega odmerka,” je napovedala.

Posvetovalna skupina se sicer še mora sestati in sprejeti dokončno odločitev, je dejala.

Izpostavila je še nekaj praks iz drugih držav. Glede na to, da vektorska cepiva slabše ščitijo pred različico delta, v Avstriji poživitveni odmerek priporočajo posebej za osebe, cepljene z vektorskimi cepili. V Franciji pa cepljenje s poživitvenim odmerkom priporočajo že štiri tedne po cepljenju z Janssnom.

Na današnji novinarski konferenci NIJZ je še poudarila, da je prišlo do nesporazuma glede upoštevanja stroke pri sprejemanju ukrepov. Pojasnila je, da stroka ni bila izrecno vprašana o začetku veljavnosti pogoja PCT po cepljenju, saj ni šlo za strokovno vprašanje, ampak administrativni ukrep. Ocenila je tudi, da je bilo cepivo Janssen zaradi cepljenja samo z enim odmerkom za nekatere privlačnejši.

Sicer pa meni, da ministru za zdravje Janezu Poklukarju ni treba prevzeti objektivne odgovornosti za smrt mlade bolnice po cepljenju z Janssnom. Kot je dejala, je šlo za ukrep, kdaj je kdo dobil potrdilo, in ne kdaj se vzpostavi zaščita.