Search
Close this search box.

Beovićeva: Epidemiološka slika je še vedno nejasna, treba bo počakati tako z morebitnim sproščanjem kot zaostrovanjem ukrepov

Po podaljšanih počitnicah so osnovnošolci danes začeli s šolanjem na daljavo. Šolarji so se zjutraj znova soočili s težavami pri Arnesovih spletnih učilnicah, a naj bi te težave že odpravili. V nedeljo so sicer po vladnih podatkih opravili 2063 testov na novi koronavirus in potrdili 464 novih okužb, umrlo je 24 bolnikov s covidom-19.

Starši na daljavo se šolajočih otrok so zjutraj poročali, da se v spletne učilnice ne morejo prijaviti, drugi so pojasnjevali, da so se lahko prijavili, a da storitve niso delovale tekoče.

Na Arnesu so pojasnili, se je današnji dan začel s povečanim navalom na vse spletne storitve Arnesovega okolja za izobraževanje na daljavo. Obisk je bil skoraj dvakrat večji kot 19. oktobra. “Ob takem povečanju je težko vnaprej predvideti vsa možna ozka grla, ki se lahko pojavijo na zelo različnih nivojih, od uporabniškega vmesnika, različnih ravni programskega okolja, podatkovnih baz in omrežne komunikacije med deli sistema,” so navedli.

V osnovnih šolah po državi sicer poleg prilagajanja urnikov morajo skrbeti tudi za ustrezno prehrano. Kar nekaj ravnateljev se je danes tako ukvarjalo z organizacijo tople prehrane za tiste, ki so upravičeni do subvencioniranega kosila.

V Drugi osnovni šoli Slovenj Gradec so kosila glede na prejete prijave pripravili za 20 učencev, a bo številka zagotovo narasla tekom tedna, je za STA povedala ravnateljica Nada Duler. Poleg tega bodo možnost, da se naročijo na kosilo, ponudili tudi ostalim otrokom, ne le tistim, ki imajo subvencionirano kosilo.

Za delo na daljavo so za vse učence sicer nekoliko prilagodili urnike. Več je t.i. blok ur, da imajo en predmet dve uri in s tem dnevno manj predmetov, vodstvo šole pa je učiteljem svetovalo tudi “zdravo mero video klicev”, je pojasnila.

Preberite tudi: V Slovenj Gradcu topel obrok za vse osnovnošolce, ne le tiste, ki imajo subvencionirano kosilo

Na Osnovni šoli II Murska Sobota so na spletni strani sporočili, da lahko v času izobraževanja na daljavo tople obroke na šoli prevzamejo tudi učenci, ki so na kosilo prijavljeni in so samoplačniki.

Organizacija prehrane za upravičence je bila tudi ena od aktivnosti ravnatelja Osnovne šole Antona Aškerca Velenje Zdenka Goriška. Kot je pojasnil za STA, bodo vse velenjske osnovne šole obroke zagotovile od torka dalje, na njihovi šoli pa prijav za zdaj ni veliko.

Glede organizacije pouka na daljavo pa je pojasnil, da so danes oddali še zadnji računalnik za družino z dvema šoloobveznima otrokoma, nekateri starši pa so prevzeli še nekatere šolske potrebščine za učence, ki so bili pred počitnicami bolni.

Sicer pa je na splošno za delo v tem tednu po njegovih besedah cilj, da se predvsem ponavlja snov, učitelji pa delajo od doma, pri čemer so se dogovorili, da lahko posamezna šolska ura prek videopovezave poteka največ pol ure. Posebej delajo tudi z otroki s posebnimi potrebami, prav tako niso pozabili na nadarjene otroke, je še dodal ravnatelj.

Glede dostave prehrane so se za posebno pomoč odločili v Mestni občini Nova Gorica, kjer bodo za tiste učence in dijake, ki so upravičeni do subvencionirane šolske prehrane, tople obroke dostavili na njihov dom. Po dogovoru občinske oblasti z ravnatelji osnovnih šol jim bodo to zagotovili s pomočjo šolskega osebja in Civilne zaščite Mestne občine Nova Gorica.

Prav tako tople obroke za učence pripravljajo koprske šole. Občina je poskrbela tudi za nabavo računalnikov in druge opreme, s katerimi bo osnovnošolcem iz socialno šibkejših družin omogočila nemoteno sodelovanje pri pouku, so sporočili z občine.

Mestna občina Kranj pa bo topel obrok učenkam in učencem, ki imajo subvencionirano šolsko kosilo, omogočila predvidoma od srede.

Za razliko od osnovnošolcev dijaki niso imeli podaljšanih počitnic in so k pouku na daljavo pristopili že minuli teden. Že teden pred počitnicami pa so imeli pouk na daljavo dijaki in osnovnošolci od vključno 6. razreda. Izobraževalni proces poteka na daljavo tudi na fakultetah.

Tudi vrtci v tem tednu še izvajajo programe v zmanjšanem obsegu, ki zagotavlja nujno varstvo za otroke, katerih starši so zaposleni in varstva ne morejo zagotoviti na drug način.

V nedeljo so sicer po vladnih podatkih opravili 2063 testov na novi koronavirus in potrdili 464 novih okužb, pozitivnih je bilo torej 22,49 odstotka testov. Umrlo je 24 bolnikov s covidom-19, v bolnišnicah se jih je zdravilo 1143, 190 jih je potrebovalo intenzivno nego. Iz bolnišnic so jih odpustili 53, je vlada objavila na Twitterju.

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je danes na novinarski konferenci vlade o razmerah na področju epidemije dejal, da so potrebe po novih posteljah v bolnišnicah vse manjše, potrebovali pa jih bodo na intenzivnih oddelkih.

Kot je pojasnila infektologinja in vodja strokovne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović, je epidemiološka slika še vedno nejasna, nekoliko nižje številke pa so lahko posledica vikenda. “Izjemno nas skrbi situacija v bolnišnicah, število bolnikov se veča, čeprav ne s takšnim tempom kot prejšnje dni,” je povedala v izjavi za medije.

Beovićeva je poudarila, da je treba počakati tako z morebitnim sproščanjem kot zaostrovanjem ukrepov. Ocenjuje, da bo se bo epidemiološka slika razjasnila v nekaj dneh.

Predsednik vlade Janez Janša pa je zvečer na Twitterju zapisal, da ukrepi za zajezitev drugega vala covida-19, sprejeti 26. oktobra, kažejo pozitivne rezultate. Zahvalil se je vsem, ki ukrepe dosledno upoštevajo, obenem pa je opozoril, da še nismo iz vala in je še vedno potrebna skrajna previdnost. “Omejimo stike na najnujnejše, da bomo lahko kmalu živeli bolj normalno,” je še pozval premier.

Pripravila Domenika Presekar

Dogodki

Po podaljšanih počitnicah so osnovnošolci danes začeli s šolanjem na daljavo. Šolarji so se zjutraj znova soočili s težavami pri Arnesovih spletnih učilnicah, a naj bi te težave že odpravili. V nedeljo so sicer po vladnih podatkih opravili 2063 testov na novi koronavirus in potrdili 464 novih okužb, umrlo je 24 bolnikov s covidom-19.