Search
Close this search box.

Bencin in dizel zunaj avtocest od torka cenejša

Regulirani ceni 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva zunaj avtocest se bosta v torek znižali. Bencin se bo pocenil za 8,6 centa na 1,534 evra, dizel pa za 2,4 centa na 1,676 za liter, je objavilo gospodarsko ministrstvo.
Fotografija je simbolična

Ceni teh dveh pogonskih goriv, ki bosta veljali v naslednjem obdobju – cene bodo zaradi praznika 15. avgusta izjemoma veljale tudi še v torek, 16. avgusta, ko bo izveden nov izračun, cene pa se bodo spremenile naslednji dan – bosta od torka vključevali tudi okoljsko dajatev za obremenjevanje okolja z emisijo ogljikovega dioksida.

Vlada je namreč danes na dopisni seji sprejela spremenjeno uredbo o okoljski dajatvi za onesnaževanje zraka z emisijo ogljikovega dioksida, po kateri bo od torka ponovno uvedena obveznost plačila okoljske dajatve za bencin, dizel, zemeljski plin in kurilno olje, ki je bila ukinjena 21. junija letos z namenom blažitve vpliva na dvig maloprodajnih cen navedenih vrst goriv.

V skladu z vladno uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov so zunaj območja avtocest in hitrih cest omejene tudi marže trgovcev, in sicer na 0,0591 evra na liter dizla ter na 0,0607 evra za liter 95-oktanskega bencina.

Ceni dizla in 95-oktanskega bencina se izračunavata na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar-evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov. Za naftne derivate se štejeta 95-oktanski neosvinčeni motorni bencin in dizelsko gorivo, za dizelsko gorivo pa se šteje osnovno dizelsko gorivo brez dodatkov.

Cene pogonskih goriv na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah se medtem še naprej oblikujejo prosto na trgu oziroma jih trgovci določajo sami. A od 24. junija sta v veljavi uredbi, s katerima se država tudi za dizel, ki ga trgovci prodajajo ob avtocestah, začasno odpoveduje prispevkoma za energetsko učinkovitost in obnovljive vire energije. S tem je želela ob pozivih avtoprevoznikov doseči nižjo ceno dizla tudi ob avtocestah, od trgovcev pa je pričakovala tudi prilagoditev marž.

Obveznost plačila okoljske dajatve za obremenjevanje okolja z emisijo ogljikovega dioksida za dizel, bencin, kurilno olje in zemeljski plin je vlada ukinila 21. julija, ko je začel veljati tudi sedanji način regulacije cen 95-oktanskega bencina in dizla zunaj avtocest. Takrat je bilo sicer določeno, da bo plačevanje te dajatve ukinjeno do 17. avgusta, po današnji odločitvi vlade pa se bo znova začela plačevati že z 2. avgustom.

Prav tako z 21. julijem je vlada na nič znižala prispevek za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije. Določeno je bilo, da znižanje velja najdlje eno leto, torej za čas delne regulacije pogonskih goriv.

Regulirani ceni 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva zunaj avtocest se bosta v torek znižali. Bencin se bo pocenil za 8,6 centa na 1,534 evra, dizel pa za 2,4 centa na 1,676 za liter, je objavilo gospodarsko ministrstvo.