Search
Close this search box.

Belič Konečnik: “Dihalna tehnika nam pride še kako prav tudi izven učilnic in odrov, v stresnih situacijah”

Z vstopom v novo šolsko leto se šolskim obveznostim pridružijo tudi različne popoldanske ali obšolske dejavnosti. Pogovarjali smo se z Jano Belič Konečnik, učiteljico kljunaste ter prečne flavte in klavirja iz kreativne šole glasbe eNota.

Belič Konečnikova pove, da se največ deklet zanima za pouk prečne flavte, največ fantov pa za pouk klavirja in kitare. Pravi, da je zelo popularno tudi petje, kjer pa je razmerje med spoloma enakovredno. “Zelo ponosni smo na program Glasbena pripravnica, ki je namenjen otrokom od 4 let (izjemoma 3 let) do 7 let,” razloži in doda, da je pouk poln zabave in iger skozi katere se otroci spoznavajo z glasbenimi osnovami.

Z učenci čez celo šolsko leto organizirajo nastope, ob spremljavi glasbenikov, pogosto kar celega benda.

Belič Konečnikova pravi, da je vodilo njihove glasbene šole, da se prav v vsakem posamezniku skriva glasbeni talent, delo učitelja pa je, da tega spodbuja in s primerno motivacijo krepi. “Pri vsakem učencu se trudimo doseči maksimalen napredek glede na njegove želje in sposobnosti.”

Sogovornica je v preteklosti poučevala Nauk o glasbi na Waldorfski šoli v Ljubljani in v njihov program po lastnem občutku zajela najboljše metode obeh načinov poučevanja, javnega in Waldorfskega. Pravi, da se tudi pri Nauku o glasbi opazi Waldorfski pridih, zato večina njihovih učencev snov dobro razume. Vsekakor pa kot prednost njihove šole navede dejstva, da lahko poučevanje glasbe poteka na domu ali na šoli, kjer jo otrok obiskuje, učenje poteka individualno ali v skupini, ena izmed možnosti pa je tudi učenje na daljavo oziroma prek spleta.

Slednje se je v letošnjem letu izkazalo še za kako dobrodošlo. Belič Konečnikova pove, da jim je preteklo šolsko leto prineslo veliko novih in zabavnih izzivov: “Največji je bil zagotovo “izziv št. 19″ po imenu Covid. Sprva smo se ga nekoliko ustrašili, a ta strah je trajal zgolj nekaj globokih vdihov in izdihov in že smo osvojili 1. lekcijo izziva št. 19 – dihalna tehnika, ki se je učimo pri urah petja in nekaterih inštrumentov nam pride še kako prav tudi izven učilnic in odrov, v stresnih situacijah.” Pove, da so aktivirali domače elektronske naprave in pričeli učenje na daljavo.

“S pomočjo naših mladih učencev in njihovih potrpežljivih in spodbudnih staršev, smo zelo hitro in učinkovito vzpostavili sistem “učenja na domu”, ki je, ko smo se privadili nove realnosti, potekal enako učinkovito, morda še celo nekoliko bolj zabavno kot smo bili vajeni do zdaj,” razloži Belič Konečnikova in pove, da se je kdaj pa kdaj zgodilo tudi to, da se je pouku pridružil kakšen hišni ljubljenček ali mlajši brat oziroma sestra, ampak nič zato. Kreativnost in iznajdljivost v času izolacije pa sta jih pripeljali do ideje, da bi koncertirali kar od doma. ”eNota doma” je naslov cikla koncertov, ki so jih imeli več tednov, vsak dan ob 19.00, na njihovi Facebook strani.

Njihova glasbena šola se nahaja na večih lokacijah po Ljubljani, v Celju in v Slovenj Gradcu (v njihovih prostorih, OŠ Šmartno pri Slovenj Gradcu, OŠ Mislinja, OŠ Podgorje, OŠ Dolič, po dogovoru tudi na ostalih osnovni šolah). Več informacij o njihovi glasbeni šoli lahko dobite na njihovi spletni strani ali Facebook profilu. Vpisi potekajo čez celo šolsko leto, vpisnine ni.

Dogodki