‘Bademantl dan’ – Dan gole resnice

Bademantl 1

V Združenju EPEKA, so.p., so v petek, 28.8.2020 priredili dogodek Bademantl dan – dan gole resnice o globalnem segrevanju, ki je bil namenjen ozaveščanju širše javnosti o posledicah globalnega segrevanja in diskusiji o lokalnih, nacionalnih in mednarodnih strategijah, ki naslavljajo okoljsko problematiko.

Udeleženci dogodka so se do Mariborskega otoka odpravili s kolesi in sandolini, ki so bili predhodno obnovljeni v okviru mednarodnega projekta Naredimo nekaj glede podnebnih sprememb!, financiranega s strani programa Erasmus+, s čimer smo želeli opozoriti na nujnost ponovne uporabe dotrajanih predmetov, hkrati pa smo s tovrstnim načinom prihoda na dogodek želeli poudariti pomembnost uporabe okolju prijaznih oblik transporta.

Gostje okrogle mize, ki se je odvila na Mariborskem otoku so bili: Nicoleta Nour (Mladi za podnebno pravičnost), Damjan Vinko (prof. biologije) in Katja Sreš (Ekologi brez meja). Vlogo moderatorja je prevzel Mateo Hočuršćak.

Katja Sreš je v pogovoru dejala: “Ekologi brez meja se zahvaljujemo za vabilo na ta prekrasen dogodek, zdi se nam fino, da se tudi ob podpori humorja promovirajo tovrstne teme. Želela bi poudariti, da se teme okolja tičejo vseh nas.”

Damjan Vinko je komentiral, da z dogodkom opozarjamo tudi na krizo biodiverzitete. Poudaril je, da živalske vrste izginjajo, pozabljamo pa, da gre za vrste, ki niso pomembne le za našo psihično zdravje, ampak tudi za naše psihofizično počutje. Hkrati gre za vrste, ki so neposredno povezane s pridelavo hrane, ki jo konzumiramo vsi.

Nicoleta Nour je iskreno vesela, ker dogodek ni potekal kot tradiocionalna okrogla miza, ampak je udeležencem ponudil priložnost, da so tudi fizično doživeli Mariborski otok. Izpostavila je, da je pomembno, da naravovarstvene prakse izvajamo tudi v praksi, ne le da govorimo o njih.

Štefan Simončič, predsednik Združenja EPEKA, so.p. je povedal: “V časih, ko se soočamo s posledicami koronavirusa, se izobraževalni programi kot je Erasmus ne izvajajo oz. se izvajajo v redkih primerih. Zelo nevarno je, da se tako pomemben EU program ustavi, saj mladim in mladim z manj priložnostmi omejuje možnosti neformalnega izobraževanja. Bademantl dan, financiran s strani nacionalne agencije MOVIT, je projekt, namenjen ozaveščanju in poudarjanju okoljske problematike, kjer nevladne organizacije delujejo trajnostno in zaščitniško do narave. EPEKA bo s svojim delom na mikro nivoju nadaljevala. ZDravo.”

***

Združenje EPEKA, so.p. je društvo v javnem interesu na področju kulture in mladine, pri svojem delu so usmerjeni v izobraževanje in nudenje dodatne podpore ranljivim skupinam, v kar aktivno vključujejo tudi teme ob podpori katerih pozitivno vplivajo na okolje.

Več iz istega kraja

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.