Search
Close this search box.

Avstrijski otroški dodatek za Koroške otroke kmalu znatno nižji

Korošcem, ki so zaposleni v Avstriji in tam prejemajo otroški dodatek za svoje otroke, se bo le-ta najverjetneje z novim letom znižal.

Avstrijska vlada je namreč predstavila predlog zakona o prilagoditvi otroškega dodatka za v tujini živeče otroke zaposlenih v Avstriji. To bo vplivalo tudi na slovenske otroke. Če ga bo avstrijski parlament zakon potrdil, bo začel veljati v začetku prihodnjega leta. Ocenjujejo, da bi s takšnim ukrepom privarčevali več kot 100 milijonov evrov, ki bi jih namenili za socialne ugodnosti za otroke v Avstriji.

Vlada Republike Avstrije še pojasnjuje, da ne gre za splošno znižanje otroškega dodatka, pač pa za prilagoditev otroškega dodatka glede na življenjske stroške v posameznih državah članicah EU ali drugih. V nekaterih državah, ki imajo višji standard, kot sta Belgija ali Švica, se bo tako otroški dodatek še celo zvišal, najbolj pa se bo znižal za otroke v Romuniji, Bolgariji in na Madžarskem. Znatno se bo znižal tudi za slovenske otroke.

Način določitve višine oziroma izračun otroškega dodatka zaenkrat še ni znan.

Leta 2016 je Avstrija za otroške dodatke v tujini živečih otrok namenila 273 milijona evrov, večinoma na Madžarsko. V Avstriji sicer za socialno pomoč trenutno namenijo 4,4 milijarde evrov. Povprečno znaša otroški dodatek okoli 150 evrov mesečno.

Več evropskih poslancev je na pobudo slovenske poslanke Romane Tomc v zvezi z otroškimi dodatki v Avstriji naslovilo poslansko vprašanje na Evropsko komisijo. Ta je v odgovoru poudarila, da pogodba o EU prepoveduje vsakršno neposredno ali posredno diskriminacijo delavcev na podlagi državljanstva. A Dunaj pomisleke Bruslja zavrača.

Dogodki

Več iz istega kraja