Search
Close this search box.

Avstrijska vlada odsvetuje potovanja na Tirolsko, ta s svojimi ukrepi

Avstrijska zvezna vlada je danes za zvezno deželo Tirolska izdala opozorilo pred potovanji, s čimer želi zajeziti tamkajšnje širjenje južnoafriške različice novega koronavirusa. Tirolska je že pred tem sprejela svoje ukrepe za zajezitev virusa.

Nenujna potovanja na Tirolsko je treba opustiti, je danes odločila avstrijska vlada. Ob tem je ljudi, ki so bili v zadnjih dveh tednih v tej zvezni deželi, pozvala k testiranju. K temu pa so pozvali tudi vse, ki iz Tirolske potujejo v katero od drugih avstrijskih dežel, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po besedah avstrijskega kanclerja Sebastiana Kurza je treba storiti vse za preprečitev širjenja južnoafriške različice koronavirusa, ki je bolj nalezljiva od drugih.

“Nove mutacije virusa nas postavljajo pred velike izzive, zato zdaj potrebujemo daljnosežne ukrepe,” pa je povedal zdravstveni minister Rudolf Anschober. Po njegovih besedah je skupni cilj zagotoviti zdravje ljudi in preprečiti nadaljnje širjenje virusa.

Tirolske deželne oblasti so sicer pred tem izrazile ostro nasprotovanje zaostrovanju ukrepov. So pa predstavile svoj paket omejitvenih ukrepov, med drugim poziv ljudem k omejitvi gibanja, obvezno predložitev negativnega izvida testa na novi koronavirus pred vstopom na žičnico ter obsežno testiranje s testi PCR na območjih z visoko sedemdnevno incidenco.

Tirolska vlada je svoje ukrepe predstavila še med pogovori z zveznim ministrstvom za zdravje o morebitni zaostritvi ukrepov za to deželo ob meji z Nemčijo zaradi širjenja nove različice koronavirusa. A ti ukrepi po mnenju zvezne vlade ne zadoščajo, zato se je odločila odsvetovati potovanja na Tirolsko.

Po ocenah strokovnjakov so doslej na Tirolskem potrdili najmanj 293 primerov okužbe z južnoafriško različico koronavirusa. Število aktivnih primerov pa ocenjujejo na 140. Stroka je zato zahtevala izolacijo celotne ali pa vsaj posameznih delov dežele, za kar pa se po poročanju tujih agencij oblasti niso odločile.

Danes se je sicer v Avstriji končala tretja ustavitev javnega življenja. Po vsej državi so lahko po šestih tednih vrata znova odprle vse trgovine, frizerji, pedikerji, muzeji, knjižnice in živalski vrtovi. V deželah Dunaj in Spodnja Avstrija so se znova odprle tudi šole.

So pa danes znova ustavili javno življenje v italijanski avtonomni pokrajini Južna Tirolska, ki je močno povezana z avstrijsko Tirolsko. Zaprli so trgovine, bare in restavracije, vsi šolarji pa se znova šolajo na daljavo. Ljudje ne smejo zapustiti občine bivališča, razen če morajo na delo, k zdravniku ali po drugih nujnih opravkih. Ukrepi bodo v veljavi najmanj tri tedne.

Dogodki

Avstrijska zvezna vlada je danes za zvezno deželo Tirolska izdala opozorilo pred potovanji, s čimer želi zajeziti tamkajšnje širjenje južnoafriške različice novega koronavirusa. Tirolska je že pred tem sprejela svoje ukrepe za zajezitev virusa.