Avstrijska vlada brani odločitev o odpravi obvezne samoizolacije za okužene

Avstrijska vlada je po nekaterih kritikah iz vrst opozicije danes stopila v bran svoji odločitvi, da s 1. avgustom odpravi obvezno samoizolacijo za okužene z novim koronavirusom. Kancler Karl Nehammer je pri tem na novinarski konferenci izpostavil, da se za to niso odločili kot prva država, v prid temu koraku pa da govorijo tudi podatki.
covid koronavirus testiranje foto pixabay

Ponovno je navedel zadnje podatke, po katerih naj bi bilo le 50 odstotkov hospitaliziranih s covidom-19 dejansko v bolnišnici zaradi te bolezni. “To so podatki, ki ne opravičujejo nesorazmernega zapiranja ljudi,” je dejal po današnji seji vlade.

Spremembi v pristopu do epidemije je po njegovih besedah botrovala koronavirusna različica omikron, in sicer zaradi vpliva na potek bolezni. “Ravnati moramo smotrno. Kritična infrastruktura ni ogrožena,” je zatrdil, kot najpomembnejše pa izpostavil, da tisti s simptomi vendarle ostajajo doma.

Pozitivni na testiranju na novi koronavirus, ki se ne bodo počutili bolne, bodo sicer glede na novo ureditev lahko zapustili dom, a ne povsem brez omejitev. Najmanj pet dni bodo morali nositi masko tipa FFP2, vstopati pa ne bodo smeli v poslopja, kot so bolnišnice, domovi za starejše, vrtci in šole.

To sicer ne velja za uslužbence teh ustanov, kar denimo pomeni, da okuženi otrok ne bo smel obiskovati vrtca, medtem ko bo okužen vzgojitelj lahko opravljal delo, pojasnjuje avstrijska tiskovna agencija APA.

Pred tem je vodja opozicijskih socialdemokratov (SPÖ) Pamela Rendi-Wagner zjutraj ostro kritizirala napovedano odpravo obvezne samoizolacije, češ da je vlada sprejela “povsem politično odločitev, brez dejstev in dokazov”, in to v obdobju, ko število okužb s koronavirusom skokovito narašča. Po njenem prepričanju gre za neodgovorno ravnanje vlade, ki da je “zrela za odstop“.

Zdravstveni minister Johannes Rauch je sicer v torek ob predstavitvi sprememb zatrdil, da gre za novo fazo pandemije covida-19, v kateri da imamo za boj proti bolezni na voljo cepljenje in zdravila. Odločitvi pa so po njegovih besedah botrovale tudi psihične in družbene posledice pandemije.

Naroči se
Obvestilo o
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.