Search
Close this search box.

ARSO: Zvečer in ponoči obilne padavine z močnimi nalivi in viharnimi sunki vetra

Agencija RS za okolje je za danes, 2. novembra 2023, izdala oranžno opozorilo za celotno državo, za severozahod celo rdeče.

Močno deževje bo celotno Slovenijo zajelo nocoj v večernih urah, močno deževje pa ne bo popustilo vse do petka dopoldan. Prav tako gre pričakovati, da bo deževalo vse do sobote, le da bodo količine dežja nekoliko manjše.  

Kot so zapisali na uradni spletni strani Agencije RS za okolje, lahko danes, 2. novembra 2023, proti večeru in ponoči pričakujemo obilnejše padavine z močnimi nalivi in viharne sunke vetra po celotni državi.

Največjo količino padavin znova pričakujejo na območju zahodnih in južnih gorskih pregrad, kjer lahko pade tudi preko 200 litrov dežja na kvadratni meter v razmeroma kratkem času. Na portalu neurje.si so zapisali, da so poplave v nekaterih delih Slovenije po vsej verjetnosti neizbežne, saj imajo  določeni vodotoki še vedno prevelike pretoke, takšna količina padavin pa bo vodostaje nekaterih rek še povečala. Poplavljajo lahko tudi posamezni hudourniki, tako kot že v preteklih nevihtah ob velikih količinah dežja. Tudi za območje Koroške je izdano oranžno opozorilo zaradi pričakovane večje količine padavin, zato je pomembno, da upoštevamo napovedi državnih institucij in se obnašamo previdno in predvsem samozaščitno.  

Skupna količina padavin do sobote. Velika glavnina bo padla do petkovega jutra. Vir: neurje.si

Padavine se bodo pojavljale v pasovih, južni vetrovni tok pa bo poskrbel za močne sunke vetra. Ti bodo prav tako bolj pogosti v zahodni polovici države in v višjih legah, a je tudi za območje Koroške izdano oranžno opozorilo zaradi močnih sunkov vetra.

Maksimalna napovedana hitrost vetra na severovzhodu Slovenije, kamor spada tudi Koroška, znaša med 50 do 70 km/h, pričakovana količina padavin na tem območju pa je med 50 in 75mm v 24 urah.

Na ARSU prav tako opozarjajo, da lahko zaradi močnih sunkov vetra prihaja do vetroloma, zato priporočajo dodatno previdnost.

Vir: ARSO, neurje.si

Dogodki

Agencija RS za okolje je za danes, 2. novembra 2023, izdala oranžno opozorilo za celotno državo, za severozahod celo rdeče.