Search
Close this search box.

Arso za torek zjutraj napoveduje sneženje, primorska avtocesta bo lahko težje prevozna

Torkovo jutro bo marsikje po Sloveniji spet sneženo, napovedujejo meteorologi Agencije RS za okolje (Arso). V noči na torek bo Slovenijo znova dosegla polarna zračna masa. Meja sneženja se bo spuščala in zjutraj bo snežilo do nadmorske višine okoli 500 metrov, ponekod lahko sneži tudi niže. Na Primorskem bo pihala burja, drugod severovzhodni veter.

Meteorologi opozarjajo, da bo v drugi polovici noči na torek in v torek dopoldne na prehodu med Notranjsko in Primorsko veter prenašal sneg in gradil snežne zamete. Najmočnejši sunki burje bodo na izpostavljenih mestih dosegali hitrosti do okoli 100 kilometrov na uro. Zaradi tega bo predvsem primorska avtocesta težje prevozna.

V legah nad 500 metri nadmorske višine bo predvidoma zapadlo od pet do deset centimetrov južnega snega, ponekod na Notranjskem, Kočevskem in Dolenjskem pa do okoli 20 centimetrov. Še nekoliko več snega bo padlo na gorskih prelazih na severu države, kjer bo pričelo snežiti že danes zvečer, opozarjajo na Arsu.

Izpostavili so, da se snežne razmere tudi v gorah hitro spreminjajo. Na območju zahodnih Julijcev bo po ocenah meteorologov zapadlo tudi več kot 50 centimetrov snega, drugje pa večinoma od 20 do 50 centimetrov. Nevarnost proženja snežnih plazov se povečuje in bo v torek nad nadmorski višini okoli 1500 metrov znatna, tretje stopnje.

Arso še izpostavlja, da po daljšem času na zahodu Slovenije obilneje dežuje. Posamezne manjše reke na Vipavskem so že dosegle velike pretoke. Danes in v noči na torek bodo reke v zahodni, južni in v osrednji Sloveniji naraščale. Vodnatost rek bo velika, posamezne reke na Primorskem se lahko v torek zjutraj razlijejo na običajnih mestih ob strugi, opozarjajo.

Po krajšem obdobju toplejšega vremena, ko se je temperatura zraka približala povprečnim vrednostim, pa bo hladno vreme nad Slovenijo vztrajalo ves teden. Dnevna temperatura zraka bo okoli 10 stopinj Celzija, zjutraj bo tudi pod lediščem. Ohladitev ne bo tako izrazita, kot je bila v preteklem tednu, še dodajajo meteorologi.

Dogodki