Search
Close this search box.

Arso izdal oranžno opozorilo za poplave tudi za Koroško

Od danes pozno popoldne do sobote zjutraj pričakujejo večjo količino padavin. V noči na petek bodo sprva hitro naraščali hudourniški vodotoki in manjše reke v severni in osrednji Sloveniji.

V letošnjem poletju si prehodi vremenskih motenj prek Slovenije kar sledijo.

Naraščanje rek se bo v petek čez dan stopnjevalo in razširilo na večji del države. Sprva so verjetne poplave hudournikov in manjših rek, v petek čez dan in v noči na soboto pa poplave rek v Podravju, Pomurju, v Posavju, v porečju Savinje, Krke in Kolpe ter na širšem območju osrednje Slovenije.

Poplave se bodo predvidoma nadaljevale in ponekod še stopnjevale tudi v soboto. V tem času bo na območjih z močnejšimi nalivi poplavila tudi padavinska voda v več delih države.

V četrtek 3.8. se bo višinska dolina s hladnim atlantskim zrakom iznad zahodne Evrope pomaknila proti jugu nad zahodno Sredozemlje, v petek pa bo zajela tudi severno in osrednje Sredozemlje. Ob tem bo nad severnim Sredozemljem nastalo tudi plitvo ciklonsko območje, vremenska fronta pa se bo nad Slovenijo zadrževala od noči na petek pa vse do sobote dopoldne – torej skoraj 36 ur.

Takšna vremenska situacija je ponavadi bolj značilna za jesensko oz. zimsko obdobje, ko temperatura Sredozemskega morja ni več tako visoka, kot je zdaj v avgustu.

Že danes se bo nad Slovenijo krepil jugozahodni veter. Proti večeru bodo na zahodu Slovenije že nastajale predfrontalne nevihte, sprva bo zaradi pregretosti možno tudi kakšno krajevno neurje. Padavine z nevihtami bodo v noči na petek zajele večji del Slovenije, krajevno izdatne občasne padavine pa se bodo nadaljevale še ves petek in prvo polovico sobote. Pri tem se bo težišče padavin iznad zahodne in osrednje Slovenije počasi pomikalo nad vzhodne kraje.

Za razliko od številnih letošnjih neurij, ki so bila sicer intenzivna, a kratkotrajna, bo torej ta vremenska situacija zaradi dolgotrajnosti nalivov povzročila drugačne skrbi. Ocenjujemo, da bo v večjem delu Slovenije v manj kot 36 urah padlo večinoma med 50 in 100 l dežja na kv. meter, krajevno pa tudi okoli 150 ali celo več. Ker se bodo nalivi lahko obnavljali nad istimi območji, bo to pomenilo hiter porast najprej hudourniških, nato pa tudi drugih vodotokov po vsej državi. Povečala se bo tudi nevarnost zemeljskih plazov na plazovitih območjih.

Dež bo s pomikom ciklona proti vzhodu predvidoma prehodno ponehal v soboto popoldne, a že v nedeljo čez dan lahko od zahoda znova pričakujemo prehod vremenske fronte s plohami in nevihtami. Ta prehod bo razmeroma hiter, količina padavin pa ustrezno manjša.

Postopno stabilizacijo vremena pričakujemo v dneh po ponedeljku 7.8.

Vir: ARSO

Dogodki

Od danes pozno popoldne do sobote zjutraj pričakujejo večjo količino padavin. V noči na petek bodo sprva hitro naraščali hudourniški vodotoki in manjše reke v severni in osrednji Sloveniji.