Search
Close this search box.

Arso izdal opozorilo: Drava lahko na izpostavljenih mestih poplavlja, nevarnost tudi plazov

Po podatkih Agencije za okolje (Arso) bodo popoldan in v noči na soboto reke v zahodnem in severnem delu države še naraščale. Geološki zavod Slovenije pa opozarja na povečano verjetnost zemeljskih plazov na zahodu države.

Danes popoldan in v noči na soboto bodo reke v zahodnem in severnem delu države še naraščale. Posamezne reke zlasti na Gorenjskem se lahko razlijejo iz struge. Zaradi velike predhodne namočenosti lahko poplavi tudi padavinska in zaledna voda.

V soboto se bo ob ponovni krepitvi padavin zgodaj zjutraj naraščanje rek nadaljevalo, posamezne reke na območju severozahodne in severne Slovenije lahko tudi poplavijo. Močneje bosta narasli tudi reki Sava in Drava. Pretok Drave na meji z Avstrijo bo jutri zjutraj predvidoma okoli 1100 m3/s, ob tem lahko na izpostavljenih mestih poplavi.

Predvsem na severozahodu bo obilno deževalo, do jutri zjutraj bo padlo od 150 do 200, krajevno lahko tudi nad 200 mm padavin.
Danes zvečer in ponoči bo med Notranjsko in Dolenjsko ter deloma v osrednji Sloveniji pihal južni do jugozahodni veter, ki v sunkih lahko presega 70 km/h.

Geološki zavod Slovenije pa opozarja, da od danes zvečer vključno do nedelje zaradi napovedanih povečanih padavin obstaja povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov predvsem v zahodnem delu Slovenije.

Možna je reaktivacija zemeljskih plazov, ki so nastali ob nedavni ujmi. Do pojavljanja zemeljskih plazov lahko pride tudi v ostalih predelih Slovenije. Verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov se bo povečevala sorazmerno s količino padavin,so zapisali.

Prebivalce opozarjajo, naj bodo pozorni na dogajanje na plazovih in na pojavljanje sprememb na tleh, objektih ter pobočjih ter upoštevajo navodila, ki jih je posredovala civilna zaščita, še posebej, če je bila odrejena evakuacija.

“Še posebej naj bodo pozorni na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine ter na površinsko zastajanje vode. V primeru pojava sprememb na tleh ali objektih ter v primeru sprožitve plazu pokličite na številko 112,so zapisali. Podrobnejša priporočila so dostopna na spletni strani Geološkega zavoda Slovenije.

Trenutno stanje na Koroškem

Na Upravi RS za zaščito in reševanje je zabeležen en dogodek in sicer: V času dogodkov večjega obsega Močan veter so do 20:20 na območju DRAVOGRAD zabeležili eno prijavo dogodka. Enote o poškodovanih in številu poškodb še ne poročajo.

Vir: SPIN, ARSO in Geološki zavod Slovenije


Dogodki