Search
Close this search box.

Ansambel Lojtrca z novo polko – Ko ti boš mama

Za imenom slovenjgraškega ansambla Lojtrca se skriva pet nadobudnih fantov, ki prihajajo s koroške ter savinjske regije. Delujejo po principu 4-glasnega petja, instrumental pa temelji na poudarku starega, dobrega ritma pod novimi pogoji. Harmonikar in klaviaturist ansambla je Zvonko Krumpačnik, za kitaro in prvi tenor skrbi Damjan Hren, bas in bariton sta v rokah Mateja Zaveršnika, drugi tenorist je Matic Slatinek, drugi bas in bobnar pa je Miran Klančnik.

Čeprav skupno glasbeno zgodbo pišejo še le od januarja 2016, se že lahko pohvalijo z udeležbo na štirih festivalih narodno-zabavne glasbe. Na 6. festivalu narodno-zabavne glasbe v Lučah so po izboru občinstva osvojili drugo mesto, na 41. Mednarodnem festivalu Graška Gora poje in igra pa bronastega pastirčka.

Na festivalu Vurberk 2017 je bila skladba Tebi, pesem nagrajena s tretjim mestom za besedilo, ki ga je napisala Mojca Šipek, melodijo in aranžma pa je pripravil harmonikar ansambla Zvonko Krumpačnik. V letu 2018 so se občinstvu predstavili tudi na Koroškem festivalu Guštanj. Fantje, ki negujejo štiriglasno petje, so do zdaj posneli devet lastnih skladb: (Z lotjrco na vas; Nate mislim mama; Zidar Pepi; Ljubezen; Tebi, pesem; Mavo grta, mavo dovta; Ohcetna; Dekle muzikanta; Ko ti boš mama), štiri od njih pa so oplemenitili tudi z videospotom.

V mesecu novembru so z ekipo TV Veseljak posneli videospot za polko Ko ti boš mama.

Za kakšno pesem gre, smo vprašali kar fante ansambla Lojtrca.

»Pesem je nam uglasbil Martin Juhart (Poskočni muzikanti), besedilo pa je napisala Vera Šolinc. Videospot smo snemali na idilični lokaciji na Kopah, pesem pa se je že zelo dobro oprijela med poslušalci. Pesem pripoveduje zaskrbljen fant, ki je izvedel, da bo postal očka, pri tem pa se mu po glavi ”podijo” različne misli o nosečnosti in starševstvu, hkrati pa se okolica veseli njunega novega družinskega člana in vse skupaj sprejema z navdušenjem.«

Za konec smo preverili, kakšne imajo načrte za v prihodnje in kje bodo dočakali najdaljšo noč v letu?

»Za naslednje leto je zagotovo za enkrat največji projekt izid našega prvega albuma, ki bo luč sveta zagledal predvidoma pred poletjem. Glede na to, da bomo večino veselega december preživeli na odrih, igrali bomo na zaključkih in zasebnih zabavah, bomo najverjetneje najdaljšo noč preživeli kar doma, v družinskem krogu.«

Dogodki