AMZS poziva k pravočasni pripravi vozila na zimo

Bliža se 15. november, ko morajo biti vozila skladno z zakonodajo opremljena z zimsko opremo, voznike opominjajo na Avto-moto zvezi Slovenije (AMZS). Letne pnevmatike morajo zamenjati z zimskimi oz. morajo imeti v vozilu snežne verige, če še naprej vozijo z letnimi. Opremo je treba prilagoditi predvsem vremenskim razmeram, pravijo na AMZS.
winter-tires-2861853_1920

Na AMZS svetujejo, da naj imajo vozniki poleg datuma menjave v mislih tudi to, da vozilo prilagodijo vremenskim razmeram. Pnevmatike so najpomembnejši del ustrezne opreme avtomobila, a vozniki ne smejo pozabiti, da priprava vozila na zimo nikakor ne pomeni le menjave pnevmatik, je izpostavil inštruktor varne vožnje pri AMZS Brane Legan.

“Za čim bolj varne zimske kilometre je treba letno tekočino za stekla zamenjati z zimsko, še preden se temperature spustijo pod ničlo. Poskrbeti je treba za brezhibno delovanje vseh svetlobnih teles na avtomobilu ter pred vožnjo temeljito očistiti vse steklene površine na avtu. Preveriti je treba stanje metlic brisalcev ter po potrebi poskrbeti za menjavo žarnic. Strokovnjaki naj pregledajo hladilno tekočino ter stanje akumulatorja in ogrevalnega sistema,” opozarjajo na AMZS.

Prehajanje občinskih meja za obisk vulkanizerja dovoljeno

V luči omejevalnih ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa so na AMZS spomnili, da je prehajanje občinskih meja za obisk vulkanizerja dovoljeno. “Na področju prometa, torej pri izvajanju storitev registracij vozil, vključno z zavarovalnimi storitvami in tehničnimi pregledi, ter pri zakonsko zahtevanih usposabljanjih s področja prometa AMZS še naprej nemoteno nudi vse storitve. Tudi vsi AMZS centri, razen Centra kartinga in moto športa, so odprti po običajnem urniku,” so pojasnili.

Prehajanje občin je za stranke je dovoljeno za dostop do storitev registracije vozil, tehničnih pregledov in zavarovanja ter pri zakonsko zahtevanih usposabljanjih s področja prometa (obvezna usposabljanja v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem in v AMZS Šoli vožnje), prav tako je dovoljeno prehajanje občinskih meja za menjavo pnevmatik, obisk servisnih delavnic za popravila in vzdrževanja motornih vozil – če stranka nima možnosti tega opraviti v svoji občini ali če je član AMZS ali ima v AMZS shranjene pnevmatike ali če drugače dokazuje da nujno potrebuje to storitev ali, če gre za stranko, ki potrebuje njihovih storitev za njene poklicne oziroma gospodarske potrebe.

Preberi še:  Podrobnosti: Na območju Dravograda policisti obravnavali dve prometni nesreči z lažjimi poškodbami

V vsakem izmed naštetih primerov morate dokazovati nujnost prehoda z osebno izjavo in dokazilom, ki se nanaša na potrebo po registraciji oziroma zavarovanju in tehničnem pregledu vozila.

VIR: AMZS, STA

Dogodki

Prosta delovna mesta

Kaj bomo danes jedli?

Zadnja obvestila

prijavi se

prijavi se v svoj račun