Search
Close this search box.

Ambrož Duler postal ime tedna na Valu 202

Ambrož Duler, ki je most izdelal v rekordnem času in povezal dva bregova Meže ter srca mnogih Korošcev.

Ime tedna je Ambrož Duler, podjetnik iz Slovenj Gradca, ki je v razdejanju pretrganih prometnih in drugih komunikacijskih poti sokrajanom priskočil na pomoč pri odpravi posledic ujme.

S sodelavci je čez noč zvaril in na Prevaljah postavil 24 metrov dolg ter dva metra širok nadomestni most čez Mežo, povezal 1500 prebivalcev in jim omogočil dostop do trgovin in osnovnih dobrin.

Ambrož Duler si je vzel čas za pogovor z Valom 202

Povedal je, da je most narejen v skladu z predpisi statikov, vendar je to le začasna ureditev. Če bi bila to trajnejša rešitev, bi potrebovali več dogovora s statiki. “Most je varen, vendar ni trajna rešitev,” je izpostavil Duler.

Ta most je dobil neformalno ime Ambrožev most. Tako so ga poimenovali tudi v reviji Outsider. Most je gotovo eden od najbolj navdihujočih objektov zgrajenih v zadnjem času. Postavljen je bil v rekordnem času. Kljub temu, da je bil most zgrajen v kritičnih okoliščinah, bi ga lahko umestili med presežne primere sodobne arhitekture. Izpostavili so, da predstavlja minimalen poseg v prostor, ponovna uporaba materialov in merilo človeka.

Kandidata sta bila še:

  • Janja Garnbret, športna plezalka, ki je na SP v športnem plezanju v Bernu osvojila tri medalje. S srebrno v težavnosti in zlatima v balvanskem plezanju in kombinaciji si je najuspešnejša plezalka v zgodovini svetovnih prvenstev že zagotovila nastop na olimpijskih igrah prihodnje leto v Parizu. Denarno nagrado je, tako kot številni športniki, v celoti namenila prizadetim v poplavah na Koroškem. 
  • Brest Lenarčič, dijak Šolskega centra Rogaška Slatina, ki na državnih in mednarodnih tekmovanjih iz znanj z različnih področij dosega izjemne rezultate. Na nedavni jubilejni 20. mednarodni lingvistični olimpijadi v Bolgariji je v konkurenci 205 tekmovalcev iz 38 držav osvojil bronasto odličje in nagrado za najboljšo rešitev naloge. 

Vir: Val202

Dogodki

Ambrož Duler, ki je most izdelal v rekordnem času in povezal dva bregova Meže ter srca mnogih Korošcev.