Search
Close this search box.

Alkohol na (koroških) cestah vse bolj prisoten, tokrat preveč napihal voznik v Radljah

Na Operativno komunikacijski center Policijske uprave Celje so včeraj
prejeli 210 klicev občanov. 52 klicev je bilo interventnih, eden nujen. Prav tako so obravnavali devet prometnih nesreč z materialno škodo.

Vožnjo pod vplivom alkohola so policisti obravnavali v Radljah ob Dravi in v Velenju. V Radljah ob Dravi je imel voznik osebnega vozila 0,92
miligramov alkohola v litru izdihanega zraka, v Velenju pa 0,89.

Alkohol je vse preveč prisoten pri voznikih. Na celjskem območju skorajda ni dneva, da ne bi obravnavali vožnje pod vplivom alkohola. Posebej zaskrbljujoče je to, da so zelo visoke tudi stopnje alkoholiziranosti. Vse voznike zato znova opozarjajo, da je vožnja pod vplivom alkohola ne le neodgovorna, pač pa tudi izjemno nevarna.

Že pri stopnji 0,48 miligramov alkohola v litru izdihanega zraka je bistveno motena reakcija oči na svetlobo. To pomeni, da se težko prilagajate hitrim svetlobnim spremembam. Bistveno je zožen zorni kot oči. To pomeni, da ne morete več pravočasno dojemati, kaj prihaja z vaše leve in desne strani, kar je lahko še zlasti usodno v križiščih. Zaznamovanje in ocenjevanje globine prostora in pozornost se zmanjšata za polovico. To pomeni, da vozite praviloma s premajhno varnostno razdaljo, da so vaše reakcije prepozne in večinoma napačne in da na določene nevarnosti sploh ne reagirate več. Posledice so naleti. Reakcijski čas in z njim pot ustavljanja se povečujeta. Možnost udeležbe v prometni nesreči se v primerjavi s treznim voznikom poveča za 25-krat

Približno vsaka deseta prometna nesreča nastane kot posledica alkoholiziranosti povzročitelja, pri nesrečah s smrtnim izidom pa povprečno vsaka tretja.

Vir: PU Celje

Dogodki