Search
Close this search box.

Aljaž Verhovnik: “Če bo treba, bomo Korošci šli tudi na kolena, da dobimo podporo za 3. razvojno os” (VIDEO)

Po današnjem sestanku koordinacijskega odbora za izgradnjo 3. razvojne osi na Koroško smo izvedeli, da se bo letos le ta pričela graditi na odseku »Gaberke«.

Danes, 11. 6. 2019, so se na Prevaljah ponovno, vendar prvič po tem, ko je ustavno sodišče odločilo v prid gradnje hitre ceste na Koroško, srečali člani koordinacijskega odbora za spremljanje gradnje 3. razvojne osi na Koroško. Na tokratnem delovnem sestanku so pregledali časovnico in se pogovarjali tudi o predvidenem datumu zaprtja finančne konstrukcije.

Pričakovanja so sicer še vedno velika, napovedi o začetku gradnje, kar se lokacije tiče, pa so za Korošce malo manj optimistične. Ampak kot pravi Aljaž Verhovnik, neumorni borec za hitro cesto na Koroško, bodo predstavniki iniciative za 3. razvojno storili vse, kar je v njihovi moči, da bi se še letos začelo graditi tudi v Podgorju, če bo treba, je dejal Verhovnik, bodo šli tudi na kolena.

»3. razvojna os se bo namreč letos pričela graditi na odseku »Gaberke«. Za ta odsek je dokumentacija DGD (dokumentacija za pridobitev mnenj in gradbenega dovoljenja) izdelana, potrebno je dobiti še eno soglasje pristojnih služb, deset pa je že bilo pridobljenih. Vse ponudbe za odkupe zemljišč so vročene. Iz tega sledi, da se bo razpis za izvajalca gradbenih del objavil najprej za ta prioritetni odsek med Velenjem in Slovenj Gradcem. Ta odsek je pomemben tudi zaradi gradnje dovozne poti do Premogovnika Velenje, za potrebe gradnje 3. razvojne osi. Seveda je za uspešnost razpisa in pričetek gradnje v letošnjem letu pomembno, da pritožb na izbiro izvajalca ne bo. To naj bi na DARS-u preprečili z dvofaznim postopkom izbire,« so po sestanku sporočili Mladinskega sveta Ravne.

VIDEO: Izjava Aljaža Verhovnika


Koordinator Mladinske iniciative za 3. razvojno os, Aljaž Verhovnik je po sestanku med drugim tudi dejal: “Obiskali bomo vse poslanske skupine v Državnem zboru in jih prosili za podporo. Če bo potrebno, bomo Korošci šli tudi na kolena, da dobimo podporo za 3. razvojno os. Lahko pa tudi protestiramo, odvisno kaj bo bolj učinkovito. Vendar v tem trenutku menim, da bo zelo pomembno, da obiščemo poslanske skupine, da jim obrazložimo, kakšna je situacija, da je nujno potrebna podpora temu zakonu, brez katerega gradnje hitre ceste na Koroško ni mogoče začeti.”

VIDEO: Izjava predstavnika Darsa po današnjem delovnem sestanku na Prevaljah.


Dars je odbor tudi seznanil, da je bilo izdano soglasje za pričetek projektiranja odseka 3. razvojne osi med Šentrupertom in Velenjem, ki mu je do zdaj oviro predstavljala ustavna presoja. Ocenjujejo, da bo na tem odseku prišlo do enoletnega zamika z izvedbo načrtovanih del. Kot je pojasnil Tasič, moramo temu dodati še 4 leta gradnje, da bi se vmes dalo kaj pospešiti in Dars ima to nalogo, da poišče te možnosti pospešitve izgradnje te ceste.

Državna sekretarka na Ministrstvu za infrastrukturo, mag. Nina Mauhler je dejala: “Aktivnosti, ki smo si jih zadali oktobra, za enkrat še potekajo po dogovorjeni časovnici, trenutno ni nobenega odstopanja. Upam, da bo projekt stekel kot smo pričakovali, da ne bo nobenih revizijskih zahtevkov pri razpisu, ki bo objavljen predvidoma junija.”

VIDEO: Izjava mag. Nine Mauhler


Mauhlerjeva je tudi razložila, da je investicijski program trenutno izdelan samo za zgornji del, od Velenja do Slovenj Gradca, ostalo je ocenjeno. “Ko bo poroštveni zakon vložen, naj bi bil predvidoma naslednji teden, bodo tudi te številke znane. Zdaj pa še ne želim govoriti o teh številkah. Se pa vsi skupaj zavedamo, da moramo ta problem rešiti.”

VIDEO: Izjava dr. Matica Tasiča


Naslednje srečanje koordinacijskega odbora bo predvidoma 28. avgusta v Ljubljani. Prisotni so se tudi dogovorili, da se bodo zaradi velikega obsega nalog, ločeno sestali na temo prostorskega umeščanja odseka Slovenj Gradec – Dravograd – Holmec, predvidoma še v mesecu juniju.

Korošci HOČ’MO CESTO! 

Po današnjem sestanku koordinacijskega odbora za izgradnjo 3. razvojne osi na Koroško smo izvedeli, da se bo letos le ta pričela graditi na odseku »Gaberke«.