Ali poznate in uporabljate lahko branje?

V Zavodu Risa, ki ima sedež v Podgorju pri Slovenj Gradcu sodelujejo v več evropskih projektih na temo razvoja in širjenja lahkega branja. V anketi, ki so jo pripravili jih zanima, ali ljudje poznajo in uporabljajo lahko branje.
woman-945427_1920

Eden od projektov pri katerih sodeluje Zavod Risa je projekt PERLSI – ”Promoting Easy-to-Read Language for Social Inclusion”, po slovensko ”Promocija lahkega branja za socialno vključenost”.

Pripravili so anketo o lahkem branju in prijazno prosijo, če jo lahko rešite. Ob tem so dodali, da poznavanje lahkega branja ni pogoj za sodelovanje v raziskavi, saj bi želeli izvedeti ravno to, v kolikšni meri ljudje lahko branje poznajo. Omenjena raziskava poteka v Litvi, Latviji in Sloveniji. 

Anketa o lahkem branju. Izpolnite jo tukaj.

Kaj je lahko branje?

Lahko branje rečemo tistim knjigam in časopisom, ki jih lažje beremo in razumemo. Novice in kultura so namenjene vsem ljudem. Predstavljene morajo biti tako, da jih razumemo vsi. Razumeti jih morajo tudi ljudje, ki težko berejo.

Za koga je lahko branje?

Veliko ljudje težje bere. Nekateri se težje učijo. Drugi ne poznajo dobro jezika. Ljudje navadno težje beremo, ko se postaramo. Čisto vsem pa lahko branje koristi, pojasnijo pri Zavodu Risa.

VIR: Zavod Risa

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije