Search
Close this search box.

Akciji Varno v gore so se pridružili tudi planinci PD Mislinja

Akcija Varno v gore je nastala na pobudo šaleških planinskih društev. Na akciji naj bi se učili odgovorne in zlasti varne hoje po naših prelepih hribih in gorah, pravilne uporabe planinske opreme in varovanja narave.

Skupna akcija šaleških planinskih društev je prerasla lokalni okvir, saj so se akciji pridružili tudi planinci PD Mislinja in PD Celje.

V letošnjem letu je bila akcija širokopotezno naravnana. Izvedli naj bi štiri pohode različnih zahtevnosti. Po koncu pohodov pa bi GRS služba predstavila svoje delovanje in opremo, ki jo uporabljajo pri reševanju v gorah. Po predstavitvi bi vse udeležence pogostili z enolončnico in pijačo. Letošnja akcija je bila poleg varnosti posvečena tudi novemu Domu na Okrešlju.

Zaradi izrednih razmer zaradi koronavirusa je bila akcija okrnjena. Odpadla je predstavitev opreme GRS in skupno druženje v Domu planincev v Logarski dolini. V soboto, 4. 7. 2020, se je v Logarski dolini zbralo 64 planincev. Razdelili so se v štiri skupine. Vsako skupino so vodili izkušeni planinci sodelujočih društev.

Prva skupina je v krajinskem parku Logarske doline prehodila naravoslovno etnografsko pot. Na njej so spoznavali različne vrste dreves in podrasti, občudovali okolico, opazovali živino na paši in še marsikaj lepega.

Celotno pot od domačije Juvanija mimo Doma planincev in planšarije Logarski kot do slapa Rinka so prehodili v dobrih dveh urah in pol. Za povratek so porabili še več časa, saj so se morali ustaviti v vsaki postojanki (na Orlovem gnezdu, v koči pod slapom Rinka in na planšariji Logarski kot). Na koncu so v Domu v Logarski dolini počakali ostale pohodnike. Skupino sta vodila vodnika Danilo in Zdravko.

Druga skupina se je povzpela na Strelovec. S hojo so pričeli pri penzionu Razpotje ter se po gozdni poti usmerili proti Klemenči Jami. Slikovito pot jim je popestril prehod čez kratek tunel ter nekaj jeklenic. Ob krajših postankih je vodnik Stanko udeležencem podal nekaj pomembnih informacij o varni hoji v gore, sestopih, splošnem obnašanju, ukrepih v primeru vremenskih neprilik in še kaj.

Prvi daljši postanek so imeli pri koči na Klemenči jami, kjer so se okrepčali. Na poti proti vrhu so občudovali sosednje vrhove in skupaj spoznavali njihova imena. Na vrhu 1763 m visokega Strelovca so se jim ponovno odprli razgledi na Alpe in okolico. Vračali so se po isti poti in se po dobrih šestih urah in pol pridružili ostalim pohodnikom v Domu planincev v Logarski dolini. Vodniki, ki so skrbeli za varnost so bili Stane, Anka, Jure in Mihaela.

Tretja skupina si je izbrala turo Logarska dolina – Rjavčki vrh 1898 m (skozi grlo – zahtevno brezpotje). Štartali so na planšarili v Logarskem Kotu. Prve korake so naredili čez travnike pod zatrep Grla. Grlo je precej izrazita grapa levo od stene Planjave in desno od Rjavčkega vrha. Pot se prične vzpenjati in kaj hitro so prispeli do zanimivih skalnih skokov, kjer jih je krušljivost prisilila v preverjanje sigurnosti vsakega oprimka. S pomočjo vodnika Kare so vsi udeleženci varno preplezali pot. Celotna pot je razgibana, razgledna in do sedla v dopoldanskem času poteka v senci. Proti vrhu je pot zelo strma, na koncu grape je še melišče. Po prehojenem melišču so pohodniki dosegli sedlo, kjer so lahko uživali v razgledih na Krofičko, Škarje, Planjavo in na levi Rjavčki vrh. Do vrha so potrebovali še 10 minut.

Zaradi dobro organizirane ture so se udeleženci tretje skupine vračali po drugi poti. Priključili so se markirani stezi s Škarij, se spustili po melišču, prečili snežno zaplato pod steno Ojstrice in prispeli do Klemenče jame. Po daljšem postanku so se spustili do Doma planincev v Logarski dolini. V tretji skupini so za varnost skrbeli vodniki Karo, Vlado in Muri

Četrta skupina si je izbrala pot na Krofičko. S turo so pričeli od Doma planincev v Logarski dolini. Med potjo proti Klemenči jami so lahko občudovali Slap Rinke, stene nad njimi in ožarjene vrhove Skute, Rink in Mrzle gore, tudi temna lisa pogorelega Doma na Okrešlju je bila vidna. Na travniku pod kočo so lahko občudovali pisano barvno paleto cvetočega cvetja.

Od koče so se povzpeli do Zgornje jame. Pri spominski tabli so se obrnili v desno in zaplezali po grebenu, kjer so jim izdatno pomagale jeklenice. Prispeli so na sončno stran Krofičke, kjer so lahko ponovno občudovali planinsko cvetje. Srečno so našli prehod do vrha, kjer so si privoščili kratko malico in počitek.

Vračali so se po markirani poti proti Klemenči jami. Pot je bila zahtevna, polna drobirja in je zahtevala veliko mero previdnosti Tudi nižje je bila pot zelo spolzka, saj je prejšnji dan deževalo. Po kratkem postanku na koči so se spustili do Doma planincev v Logarski dolini. Četrto skupino sta vodila Tomaž in Igor

Končna ugotovitev letošnjega srečanja je, da se kljub izrednim razmeram da narediti nekaj lepega. Iz vseh prispevkov, iz katerih sem povzel vtise, je razvidno, da so vsi preživeli lep in doživetij poln planinski dan. Spoznali so kotičke planinskega sveta, ki jih sami ne bi nikoli obiskali. Vsi so obljubili, da se prihodnje leto ponovno vidimo.

Akcija naj bi imela tudi humanitarni namen. Vsi prihodki bi bili namenjeni obnovi Doma na Okrešlju, a je ta del, zaradi odpovedi družabnega dela odpadel.

Vir: PD Mislinja

Dogodki