Search
Close this search box.

8. dan po apokaliptičnih poplavah

Voda za seboj pušča opustošenje. Prizadeti sta dve tretjini države. Škoda bo znašala več milijard evrov.

UJEMITE VEČERNI UTRINEK ZA SREČO

V noči na nedeljo bo na nebu meteorski roj dosegel vrhunec. Na temnih lokacijah lahko pričakujete od 70 do 90 zvezdnih utrinkov na uro, največ tik pred zoro. Zaželite si kaj, če ga vidite, saj pravijo, da se želja uresniči …  

IZGUBLJENE DOKUMENTE NE OBJAVLJATE NA DRUŽBENIH OMREŽJIH 

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je z v. d. direktorjem policije Senadom Jušićem obiskal Koroško. Povedal je, da je policija na teren poslala okrepljene enote policistov. Ljudi je pozval k previdnosti, da ne bi sumljive osebe v teh razmerah izkoristile stisko ljudi. V zvezi z najdenimi dokumenti je opozoril, naj jih ljudje nikar ne objavljajo na družbenih omrežjih. Vloge za nove dokumente, ki so poškodovani, uničeni ali izgubljeni, lahko posameznik vloži na kateri koli upravni enoti brez plačila upravne takse.

POMOČ PSIHOLOGOV NA BREZPLAČNI ŠTEVILKI 080 30 64 

Prebivalci na prizadetih območjih se srečujejo s psihološkimi posledicami travmatičnega dogodka. Društvo psihologov Slovenije je vzpostavilo pomoč usposobljenih psihologov na brezplačni številki: 080 30 64. Dosegljivi so vsak dan med 16. in 22. uro.   

ZASTOJI PRED KONTROLNIMI TOČKAMI 

Po poročanju MMC po Sloveniji pred kontrolnimi točkami na območja z omejenim dostopom nastajajo zastoji. V civilni zaščiti opozarjajo, da se ne odpravljate na ta območja, če s pristojnimi službami niste dogovorjeni.

Točka z omejenim dostopom za Solčavo in Ljubno je na Pavličevem sedlu. Za Koroško so točke na cesti Šentvid-Šoštanj ter v Šoštanju pri letališču Lajše. Za občine Zgornje Savinjske doline Nazarje, Ljubno, Gornji Grad in Rečico ob Savinji je omejen dostop na cesti Radmirje-Mozirje in v Mozirju pri krožišču. Omejen dostop je na cesti Holmec-Poljana pri Lokovici za Mežico, za Mežico in Črno na Koroškem pa na mejnem prehodu Mežica-Reht.  

PREKLIC UKREPA O PREKUHAVANJU PITNE VODE 

Komunala obvešča uporabnike, da je za naselja Mislinjska Dobrava, Tomaška vas in Turiška vas preklican ukrep prekuhavanja pitne vode!

Na spodnjih povezavah najdete vloge za nastalo škodo po neurju:

PROSTOVOLJCI – PRIJAVITE SE V APLIKACIJO ‘POPLAVE 2023’

Vsi, ki se želite na dan solidarnosti, v ponedeljek, 14. avgusta, odpraviti na pomoč prizadetim v poplavah, storite to organizirano, s prijavo v aplikacijo Poplave 2023: https://poplave2023.urszr.si/

Na terenu se namreč bojijo prevelikega števila prostovoljcev na najbolj prizadetih območjih, zato bodo še danes določili območja, na katerih bo veljal poseben režim. Prostega vstopa na ta območja ne bo, vstop bo možen samo z delovnim nalogom civilne zaščite.

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan bo predvidoma izdal uredbo, s katero bo za ponedeljek, 14. avgusta, odredil delo zaposlenim v kritični infrastrukturi, v javnih zdravstvenih zavodih, pri koncesionarjih v javni zdravstveni mreži, zaposlenim v veterini in centrih za socialno delo.  

NA OBMOČJU MESTE OBČINE SLOVENJ GRADEC ZAPRTIH VEČ CEST

Dravograd – Slovenj Gradec (Otiški vrh, pri S-skulpturi izmenično enosmerno)

Trbonje – Pameče  (most Lakuže)

Tomaška vas – Turiška vas

Cesta do Gmajne 44

Cesta Gmajna 43d

Cesta do Golavabuke 13

Suhi dol – Knežar

Neža – Vohnet

Prednik – Sveta Neža

Most pri surovini Pameče

Cesta do Raduše 20A

Cesta Raduše – Umek (odsek med Raduše 20 in Raduše 54)

Cesta do kmetije Šašl (Spodnji Razbor 14)

Cesta Brunik – Velunja

Cesta odcep Zapečnik – Podvajšek

V primeru življenjske ogroženosti ali ostalih izjemno nujnih zadev tudi ponoči pokličite številko 112. Če nas želite obvestiti o škodi po neurju, prosimo, pokličite na telefonsko številko: 051 327 331 ali pišite na: neurje@slovenjgradec.si

Vir: Mestna občina Slovenj Gradec

Dogodki

Voda za seboj pušča opustošenje. Prizadeti sta dve tretjini države. Škoda bo znašala več milijard evrov.