500 evrov za novorojence, rojene do 30. junija 2023

DZ je konec decembra sprejel nov protikoronski zakon z dodatnimi ukrepi za omilitev posledic epidemije covida-19. Zakon je med drugim na novo določil, kateri novorojenci so upravičeni do enkratnega solidarnostnega dodatka za novorojence.

Z desetim protikoronskim zakonskim paketom (PKP 10) se med drugim podaljšujejo nekateri ukrepi, tudi pravica do enkratnega solidarnostnega dodatka za novorojence Enkratni dodatek za novorojence so poslanci in poslanke sicer uvedli s sedmim PKP.

Do enkratnega solidarnostnega dodatka za novorojence v višini 500 evrov je upravičen eden od staršev ali druga oseba ali posvojitelj za vsakega otroka s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji, rojenega do 30. junija 2023.

Izplačilo bo izvedeno po uradni dolžnosti, zato ni potrebno vlagati posebne vloge. Enkratni solidarnostni dodatek za novorojence se ne izključuje s pomočjo ob rojstvu otroka.

Preberite tudi: Seznam: Novi interventni zakon z dodatnimi ukrepi za blažitev posledic covida-19

Vsakega novega dečka ali deklice smo bili in bomo izjemno veseli. Starši si zaslužijo priznanje in podporo,” je ob tem poudaril premier Janez Janša.