Search
Close this search box.

50 mladih iz petih držav na obisku na Ravnah, med njimi tudi katalonci (FOTO)

Sredi meseca oktobra je bilo na Ravnah na Koroškem pestro in zabavno. Odvijala se je namreč 10. dnevna mladinska izmenjava, katere so poleg slovenske mladine bili deležni še mladi iz Slovaške, Turčije, Avstrije in Španije.

V današnjem času je individualna mobilnost posameznikov precej dostopna, zlasti mladim Evropejcem, vendar učna mobilnost še bolj pridobiva na popularnosti, ko gre za preplet druženja, učenja, izmenjave izkušenj in mreženja med mladimi, ki jih druži enaka tematika.

Mladi, ki so se v času med 11. in 20. oktobrom 2019 udeležili mladinske izmenjave na Ravnah na Koroškem v okviru Erasmus + projekta, so eno izmed svojih želj več kot uspešno dosegli. Ker gre za podeželsko mladino, so namreč želeli izvesti učno mobilnost, na kateri bi z drugimi mladimi debatirali in izmenjavali ideje in izkušnje, kaj lahko storijo sami, da bi razvili večjo prepoznavnost svojega okolja, se sami vključili v spremembe in posledično ostali na podeželju.

Stremijo k potovanju in spoznavanju drugih krajev ter kulture, vendar globoko v sebi čutijo, da želijo sami prispevati za dobro svojega okolja – predvsem k razvoju oziroma izboljševanju turistične ponudbe lastnega okolja – in s tem pomagati sebi ter novim generacijam, ki se po njihovih besedah nahajajo v precepu.

Javni zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (ZKŠTM) je imel posluh za njihovo idejo ter jim v gostiteljskem smislu odprl svoja vrata, na pomoč pa jim je prav tako priskočil Geopark Karavanke. Za povrh je celotno projektno zasnovo prijazno podprla še slovenska nacionalna agencija MOVIT, predvsem v finančnem delu izvedbe, pa tudi v podpornem smislu.

Odlična koordinacija zaposlenih na ZKŠTM je pripeljala do več kot uspešno izpeljane mladinske izmenjave, saj se ta poleg številnih zahvalnih pisem prepozna tudi po iskrah v očeh, objemih in širokih nasmehov mladih.

Kot je poudaril vodja mladinske izmenjave Tim Kolar-Erat iz oddelka za turizem in mladinske dejavnosti ZKŠTM: »Mladinska izmenjava omogoča eni ali več skupinam mladih, da gostujejo pri skupini iz druge države in sodelujejo pri skupnem programu aktivnosti. Ti projekti vključujejo aktivno sodelovanje mladih in jim omogočajo, da odkrivajo različne družbene in kulturne stvarnosti in se jih začnejo zavedati, se učijo drug od drugega, razvijajo podjetniški duh in postajajo aktivni državljani.«

Poleg formalno predvidenih delavnic so bili mladi deležni tudi medgeneracijskega druženja, urjenja fizične kondicije ter tudi razvijanja občutka za (so)bivanje z živalmi.

V času njihovega bivanja je izbruhnila krizna politična situacija v Španiji, kar je v mladinsko izmenjavo prineslo veter turbulenc in predvsem psihološke krize za katalonske udeležence, vendar je 50 mladih s skupnimi močmi hitro povrnilo pozitiven duh. Osredotočili so se na to, da dajo najboljše od sebe in s tem prispevajo k uresničitvi svojih želja. Predstavili so svojo kulturo v najboljši možni luči, ki se zrcali predvsem v kulinariki.

Vseh 10 dni izmenjave so se na Ravnah, Mežiški dolini in tudi onkraj meje (na avstrijskem Koroškem) odvijale delavnice na temo turizma: aktivni turizem za trajnostni razvoj podeželja (mladi in podeželje, njihove zaposlitvene možnosti v turizmu, povezovanje turističnih deležnikov, spoznavanje kulturne in naravne dediščine lokalnega okolja).

19. oktobra je na mestni tržnici na Ravnah potekal zaključni dogodek – ”Japkin dan”, ki ga je organiziralo Turistično društvo Ravne, ki je tudi aktivno pomagalo pri organizaciji številnih delavnic mladinske izmenjave, kot na primer: mladi so se preizkusili v tradicionalni preši mošta na Prežihovini, se podali v podzemlje Obirja, kjer so obiskali Obirske kapniške jame, obiskali so sadjarsko in čebelarsko društvo Mežiške doline, eko kmetijo Mikl, spoznavali naravno in kulturno dediščino Koroške na Poljani, prisluhnili projektom in idejam društva podeželske mladine Mežiške doline …

Tim je ob tem še povedal: »Veseli smo, da so mladi pridobili nabor izkušenj in idej, kako s svojo aktivno participacijo spreobrniti naravne in kulturne danosti podeželskega okolja v trajnostni razvoj turistične ponudbe na podeželju in s tem povzdigniti prepoznavnost podeželja na višjo raven. Odprte potenciale ohranjanja ali dodatnega razvoja podeželja predstavljajo zlasti naravna in kulturna dediščina podeželskega okolja. So vir potenciala za razvoj trajnostnega turističnega produkta. Da bi potenciale lahko izkoristili, smo morali uporabiti inovativen pristop za razvoj aktivnega turizma za trajnostni razvoj podeželja. Z mladinsko izmenjavo so mladi pridobili nove ali izboljšali obstoječe kompetence in jih bodo tako lahko uporabili za nadaljnji razvoj domačega okolja in hkrati širšo turistično ponudbo.«

Projekt bo uradno zaključen 30. 4. 2020 vendar že zdaj vodilni v ZKŠTM vidijo potencial za izvedbo projektov tudi v prihodnje, ki bodo predstavljali nadgradnjo izvedenega ter prenos dobrih praks. Tekom izvedbe mladinske izmenjave so se porodile tudi nove ideje in predlogi za bodoče učne mobilnosti, ki jih imajo v ZKŠTM namen zapeljati v sveže ideje mladine, nova sodelovanja in ponovne mladinske aktivnosti.

Kot sta izpostavila vodja turizma in mladinske dejavnosti Saša Jelen in direktor ZKŠTM Aleš Logar jih je prva izkušnja izvedbe Erasmus + projekta navdihnila za nadaljnjo nadgradnjo njihovega mladinskega poslanstva in želijo si, da bi tudi v prihodnje bili del tega ali drugih ključnih ukrepov programa Erasmus+ in na ta način obstoječemu projektu prinesti dodano vrednost ter znova dokazati zaupanje v svojo organizacijo. Sprejeli so tudi povabila drugih organizacij, da se v njihovih projektih udeležijo kot projektni partnerji.

Besedilo: Tic Ravne

Dogodki

Sredi meseca oktobra je bilo na Ravnah na Koroškem pestro in zabavno. Odvijala se je namreč 10. dnevna mladinska izmenjava, katere so poleg slovenske mladine bili deležni še mladi iz Slovaške, Turčije, Avstrije in Španije.