Search
Close this search box.

5. tradicionalni Festival makaronflajša (in tife) v Mežici tudi z dobrodelno noto

V soboto bo v Mežici ponovno dišalo po makaronflajšu in tifi. Festival, ki bo potekal letos že petič zapored, tokrat dodatno preseneča in to z noto dobrodelnosti. Del zneska od prodanih vstopnic bo namenjen Neži, junakinji tretjega nadstropja.

Prihajajočo soboto, 18. maja 2024, bo na platoju za Narodnim domom Mežica, potekal že 5. tradicionalni festival makaronflajša (in tife), ki postaja vedno bolj uveljavljen na Koroškem.

Organizatorji Narodni dom Mežica skupaj z idejnim vodjem prireditve Dejanom Dimcem, sporočajo, da bo letošnji festival največji doslej. Dodajajo pa še gesto, ki pogreje srce. Letošnji festival bo imel tudi pomembno dobrodelno noto.

Cena vstopnice oziroma zapestnice za vstop na festival bo letos znašala 6 evrov. Odločili so se, da bodo od vsake prodane zapestnice namenili 1 evro za pomoč Neži, junakinji tretjega nadstropja.

ZGODBA DEKLICE NEŽE – JUNAKINJE TRETJEGA NADSTROPJA

Neža je 9-letna deklica, ki ima korenine tudi v Mežici in jo življenje vedno znova postavlja pred težke preizkušnje. Ona pa se pogumno sooča z vsemi in premaguje vse ovire. Starši so že kmalu po njenemu prvem rojstnem dnevu opazili, da Neža nenavadno pogosto močno joče. Ko pa je nenadoma začela škiliti na eno oko, so vedeli, da je nekaj hudo narobe. Po več obiskih zdravnika so prejeli diagnozo – rabdomiosarkom. 1,5 – letna deklica je zbolela za rakom. Začela se je zdraviti z intenzivno kemoterapijo.

Bolezen in zdravljenje sta Neži pustila trajne posledice – slepota na eno oko, slab sluh na eno uho, manjkajoče zasnove za zobe, asimetrija obraza in zastoj v rasti. Nežo so zdravniki redno spremljali in ji pet let po koncu zdravljenja diagnosticirali srčno popuščanje. Na Oddelku za intenzivno terapijo Pediatrične klinike je 6 mesecev čakala na transplantacijo srca. Težave pa se tukaj žal niso končale. Transplantacija srca je bila uspešna. Žal pa so po prebujanju opazili tetraplegijo. Ugotovili so, da je utrpela poškodbo hrbtenjače. Po rehabilitaciji v Soči je v domači oskrbi. Vezana je na invalidski voziček. Zaradi slabe imunske odpornosti se šola od doma in je omejena pri vključevanju v rehabilitacijske aktivnosti ter pri druženju z vrstniki.

Če pa le za hipec odmislimo vse Nežine težave, je Neža izjemno bistra in nadarjena deklica. Pred operacijo je z največjim veseljem igrala klavir in to tako, kot nekaj let starejši vrstniki. Nekoč pa se je članom glasbene skupine Čuki predstavila tudi s prisrčno točko na ukulele. Več o Neži tudi TUKAJ.

Prav tako bo na festivalu mogoče kupiti omejeno število festivalskih majic z izklicno ceno 15 evrov. Celoten izkupiček od prodanih majic bo prav tako šel v sklad za pomoč Neži.

Veseli bodo vsakega vašega prispevka. S skupnimi močmi lahko Neži in njeni družini pomagamo, da jim je kateri izmed mnogih izzivov in preizkušenj vsaj delno olajšan.

Torej še en močan razlog več, da obiščete festival. Velik si – kolikor veliko je tvoje srce. Vabljeni!

Naroči se
Obvestilo o
guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Dogodki

V soboto bo v Mežici ponovno dišalo po makaronflajšu in tifi. Festival, ki bo potekal letos že petič zapored, tokrat dodatno preseneča in to z noto dobrodelnosti. Del zneska od prodanih vstopnic bo namenjen Neži, junakinji tretjega nadstropja.